25 Јуни, 2019
0.0205

МЗШВ: Фактите околу сообраќајната несреќа ги побиваат лагите на ВМРО ДПМНЕ

Објавено во: Агробизнис 17 Август, 2018

Министерството за земјоделство и водостопанство најостро ги демантира изнесните невистини кои што и денеска продолжи да ги пишува поратлот Курир.мк, а во врска со сообраќајната несреќа на лицето Н.Б вработено во министереството.

МЗШВ уште еднаш најостро ги отфрла информациите дека несреќата се случила надвор од работно време и дека возилото било управувано без овластување.

На ден на 09.05.2018 година на вработеното лице му е издадено овластување со број 02-5902/1 и своерачно потпишана изјава со број 02-5902/2 исто од 09.05.2018 година за задолжување за управување и користење за потребите на МЗШВ со службеното возило марка „Дачија Дастер“ со регистарски таблици SK-562VH.

Овластувањето и изјавата за задолжување се потпишани од  министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски и истото е уредно архивирано во Архивата на МЗШВ.

Ова овластување е согласно Упатсвото за користење и управување на службени возила на МЗШВ број 02-5826/1 од 08.08.2017 година и е  изготвено врз основа на член 49 став 1 и член 55 став 1 од Законот за организација и работа на органите на Државната Управа. Согласно дел пет, точка 8 од Упатството:

„Право на управување со службено возило може да добие вработен во МЗШВ коj има важечка возачка дозвола за соодветната категорија и не му е изречена забрана за управување со моторно возило“. Лицето Н.Б е вработен во МЗШВ со договор на определено време и согласно тоа има право на вакво овластување.

Во истиот дел пет, точка 11 од ова Упатсво, стои дека во итни ситуации овластениот корисник е должен во рок од 24 часа достави наолог за службено патување или одобрение за користење и управување на службено возило, издадено од министер:

 „Во исклучителни итни ситуации, лицето одговорно за управување со моторни возила во министерството може да издаде на употреба возило и врз основа на усно барање на корисникот, при што на задната страна од записникот за примопредавање на службеното возило ќе се наведе дека возилото е издадено по усно одобрение, а овластениот корисник е должен во рок од 24 часа достави наолог за службено патување или одобрение за користење и управување на службено возило, издадено од министер“.

Со оглед на тешките телесни повреди со кои се здоби лицето, оперативните зафати на белодробното крило и клучната коска, поради критичната ситуација лицето е сеуште на лекување. Имајќи ја во предвид здравствената сотојба на лицето Н.Б и постоперативниот стрес од сообраќајната несереќа, како и периодот за рехабилоитација препорачан од лекарите, лицето сеуште е боледување и согласно горе наведениот дел пет точка 11, не е во можност да дојде во МЗШВ и да го потшише патниот налог.

Сите детали за сообраќајната несереќа се во службениот билтен на Министерството за внатрешни работи ( http://mvr.gov.mk/izvadok-od-dnevni-nastani/1182).

Срамно и нечовечки е да се злоупотребува несреќен случај за манипулирање на јавноста и собирање на политички поени.

Можеби ќе ве интересира

Овоштарите се жалат за пласманот, но бројот на јаболкови стебла се зголемил

Овоштарите се жалат за пласманот, но бројот на јаболкови стебла се зголемил

МЗШВ започнува со потпишување договори за продажба државно земјоделско земјиште под оранжерии

МЗШВ започнува со потпишување договори за продажба државно земјоделско земјиште под оранжерии

Јанковска: Праската што се бере оди за извоз

Јанковска: Праската што се бере оди за извоз

МЗШВ со нов систем за авионско засејување на облаците, до заштита на земјоделското производство од град

МЗШВ со нов систем за авионско засејување на облаците, до заштита на земјоделското производство од град

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго