24 Мај, 2019
0.0237

Најголем ризик е да не ризикуваме: Интервју со д-р Жарко Костиќ, мотивациски говорник

Објавено во: Стил 18 Февруари, 2019

Најголем број од болестите се психосоматски или болести кои умот и психата ги прават на телото, вели д-р Жарко Костиќ, мотивациски говорник и тренер за личен развој. На пошироката јавност ѝ е познат и како домаќин на ТВ-магазинот „Откриени тајни“, проект кој се емитува на „ТВ24“. Д-р Костиќ години наназад успева да им помогне на другите да се чувствуваат психички подобро, помотивирано и посреќно, а, како што и самиот вели, тоа многу влијае и на нивното телесно ниво.

- Можеби најзначаен момент во мојот живот е дека на релативно млада возраст се преселив во САД каде што завршив средно училиште и се запишав на медицински факултет кој го завршив потоа во Скопје. Додека престојував таму разбрав колку е важно да почнам да се грижам за самиот себе. Сите мои врсници заработуваа, а јас искрено дотогаш ја немав таа навика ниту цел. Во еден момент почнав да заработувам сам и на тој начин да допринесам за мојата фамилија. Тогаш првпат разбрав колку е важно да се допринесува за околината и за најблиските. Почнав уште повеќе да ги сакам, а мојата самодоверба почна да расте. Кога се вратив во Скопје го продолжив медицинскиот факултет каде се соочив со еден интересен податок кој велеше дека најголем број од болестите се психосоматски или болести кои умот и психата ги прават на телото. Мојот интерес оттогаш беше како да научам што повеќе за психата и за умот и се фокусирав да го откријам тоа - раскажува тој.

Целиот текст читајте го на Женски магазин, тука.

Можеби ќе ве интересира

Интервју Ивановска: Непотизмот во системот на вработување ги исели квалификуваните кадри

Интервју Ивановска: Непотизмот во системот на вработување ги исели квалификуваните кадри

„Женски магазин“ на Крф: Една поинаква традиција на магичниот остров

„Женски магазин“ на Крф: Една поинаква традиција на магичниот остров

Мајка

Мајка

Нема да бидам ѓубре и ќе оставам половина од медот за пчелите: Интервју со Дритон Вејсели

Нема да бидам ѓубре и ќе оставам половина од медот за пчелите: Интервју со Дритон Вејсели

ФИРОМ ти си гордост наша?!

ФИРОМ ти си гордост наша?!

(ФОТО) Од аеродром на матура: Гиговска цела во розево!

(ФОТО) Од аеродром на матура: Гиговска цела во розево!

(ГАЛЕРИЈА) ЕКСПЛОЗИЈА НА БОИ: Women'secret костими за капење 2019

(ГАЛЕРИЈА) ЕКСПЛОЗИЈА НА БОИ: Women'secret костими за капење 2019

Крени рачна!

Крени рачна!

Свирев гитара за да преживеам, а сега луѓето ме плаќаат за луксузни парфеми: Интервју со Паоло Терензи

Свирев гитара за да преживеам, а сега луѓето ме плаќаат за луксузни парфеми: Интервју со Паоло Терензи