15 Ноември, 2019
0.0252

Цитатите на диктаторот Гај Јулиј Цезар: „Коцката е фрлена!“

Објавено во: Стил 23 Април, 2019

Гај Јулиј Цезар бил државник, генерал и диктатор кој го освоил половина свет.  Неговите бројни воени победи во голема мера го прошириле неговото влијание и авторитетот на Рим. Тој беше прогласен за доживотен диктатор во 45 година п.н.е. и беше наречен Отец на неговата земја.  Негова  позната мисла „Зар и ти сине Бруте“ го направи писателот Вилијам Шекспир бесмртен.

Погледнете и други негови најинтересни цитати:

„Коцката е фрлена!“

„Дојдов, видов, победив“

„Ние немаме од што да се плашиме, освен од самиот страв“

„Подобро е да се умрене очекувано, отколку целиот живот да се плашиш од смртта“

„Кукавиците умираат многу пати пред нивната последна смрт“

„ Ја сакам славата повеќе од смртта“

„Раздели па владеј“

„Луѓето секогаш ќе веруваат во она што го сакаат“

„Живеев доволно долго за да ја задоволам природата и славата“

„Претпочитам да бидам прв во едно село, отколку да бидам втор  во Рим“

„Полесно е да се најдат луѓе кои сакаат добро да умрат од оние кои се спремни трпеливо да издржат тортура“

„Никогаш не беше како што беше“

„Шпанците се среќни затоа што живеат да пијат“

„Никој не е толку храбар, за да не се вознемири од неочекувани настани“.


Фото - Redbubble


Можеби ќе ве интересира

ЗА НЕГО НЕМА ЛЕК, САМО ТЕРАПИЈА: Како да препознаете дека имате дијабетес

ЗА НЕГО НЕМА ЛЕК, САМО ТЕРАПИЈА: Како да препознаете дека имате дијабетес

Наша репортажа: Неколку работи за авантуристите и оние кои очекуваат повеќе од Санторини (II дел)

Наша репортажа: Неколку работи за авантуристите и оние кои очекуваат повеќе од Санторини (II дел)

Скопје е загаден од луѓе: Искрен муабет со Биба Додева 13 Ноември, 2019

Скопје е загаден од луѓе: Искрен муабет со Биба Додева 13 Ноември, 2019

(ФОТО) Првата дама впечатлива во Кенија: Розова боја за сензуална романтичност

(ФОТО) Првата дама впечатлива во Кенија: Розова боја за сензуална романтичност

Храбрите жени гордо го носат светот во своите гради: Интервју со трите главни актерки од „Врба“, Камка, Сара и Наталија

Храбрите жени гордо го носат светот во своите гради: Интервју со трите главни актерки од „Врба“, Камка, Сара и Наталија

Лекарите со совети: најефикасни против загадениот воздух се овие маски

Лекарите со совети: најефикасни против загадениот воздух се овие маски

Мојата симпатија е поубава од твојата!

Мојата симпатија е поубава од твојата!

Хрватите најмногу очекуваат, најмалку Македонците: Задоволни со 565 евра плата

Хрватите најмногу очекуваат, најмалку Македонците: Задоволни со 565 евра плата

Новинарката Билјана Секуловска со необично хоби: Предметите ги сликам за да не бидат депресивни

Новинарката Билјана Секуловска со необично хоби: Предметите ги сликам за да не бидат депресивни