18 Мај, 2021
0.0230

НАЈНОВА СТУДИЈА - Топлото време, сепак, помага во борбата против коронавирусот

Објавено во: Свет 04 Мај, 2021

Топлите температури и тропските клими навистина можат да помогнат во намалувањето на ширењето на COVID-9, сугерира нова студија.

Како што објави Live Science, студијата открива дека местата со топли температури и долги часови сончева светлина - како што се земјите близу до екваторот и оние кои доживуваат лето - имаат пониска стапка на КОВИД-19 случаи, во споредба со земјите што се подалеку од екваторот и оние со постудено време.

Наодите одржани дури и откако истражувачите ги зедоа предвид и други фактори кои можат да влијаат и на ширењето на COVID-19 и на бројот на пријавени случаи, како што се нивото на урбанизација на земјата и интензитетот на тестирањето на COVID-19.

Сепак, авторите нагласуваат дека нивните откритија не значат дека летното време ќе го елиминира КОВИД-19, но тоа може да им помогне на луѓето против болеста. 

„Нашите резултати не подразбираат дека болеста ќе исчезне во текот на летото или нема да влијае на земјите близу до екваторот“, напишаа авторите во својот труд, објавен на 27 април во списанието „Научни извештаи“. „Наместо тоа, повисоките температури и поинтензивното УВ (ултравиолетово) зрачење во текот на летото, најверојатно ќе ги поддржат мерките за јавно здравје против коронавирусот“, се вели во студијата. 

Набргу откако започна пандемијата КОВИД-19 во зимата 2020 година, се појавија шпекулации дека летните температури може да донесат олеснување од КОВИД-19. Навистина, многу респираторни вируси, вклучително и вируси на грип, покажуваат сезонска шема, врв во текот на зимата и паѓање во текот на летото.

Научниците не знаат со сигурност зошто овие вируси следат сезонска шема, но се смета дека голем број фактори играат улога. На пример, студиите сугерираат дека многу респираторни вируси се постабилни и се задржуваат во воздухот подолго во средини со студени температури и ниска влажност, претходно објави списанието. Однесувањето на луѓето, како што е собирање во затворено во зима, исто така, може да го зајакне пренесувањето.

Студиите направени во лабораториски садови откриле и дека високата температура и влажноста го намалуваат преживувањето на САРС-CoV-2, но не е јасно дали ова има влијание и врз реалното пренесување.

Во новата студија, истражувачите анализирале информации од 117 земји, користејќи податоци за ширењето на COVID-19 од почетокот на пандемијата до 9 јануари 2021 година. Тие користеле статистички методи за да ја испитаат врската помеѓу географската ширина на една земја - што влијае на количината на сончева светлина што ја прима, како и температурата и влажноста - и неговото ниво на ширење на КОВИД-19. Тие исто така користеа податоци од Светската здравствена организација за да контролираат фактори што можат да влијаат на тоа колку е погодена една земја од COVID-19, како што се авионски патувања, трошоци за здравствена заштита, односот на постарите возрасни кон помладите и економскиот развој.

Откриле дека секое зголемување од 1 степен на географската ширина на една земја од екваторот е поврзано со 4,3 отсто зголемување на бројот на случаи КОВИД-19 на милион луѓе. Ова значи дека ако една земја е 620 милји (1.000 километри) поблиску до екваторот во споредба со друга, земјата поблиску до екваторот може да очекува да има 33 отсто помалку случаи на КОВИД-19 на милион луѓе, со сите други фактори да бидат еднакви помеѓу земји.

Можеби ќе ве интересира

Европска земја ги укинува маските на отворено

Европска земја ги укинува маските на отворено

Пандемијата нема да заврши никаде додека не заврши насекаде, велат од СЗО

Пандемијата нема да заврши никаде додека не заврши насекаде, велат од СЗО

НОВ РЕКОРД: Индија регистрира над 4.300 починати од коронавирусот во еден ден

НОВ РЕКОРД: Индија регистрира над 4.300 починати од коронавирусот во еден ден

ДУРИ 96 ПРОЦЕНТИ ОД БРИТАНЦИТЕ РАЗВИЛЕ АНТИТЕЛА ПО ПРВАТА ДОЗА: Прво истражување во реалниот живот по вакцинацијата

ДУРИ 96 ПРОЦЕНТИ ОД БРИТАНЦИТЕ РАЗВИЛЕ АНТИТЕЛА ПО ПРВАТА ДОЗА: Прво истражување во реалниот живот по вакцинацијата

(ВИДЕО И ФОТО) Уште тоа ли требаше - разорна бура го опустоши западот на Индија

(ВИДЕО И ФОТО) Уште тоа ли требаше - разорна бура го опустоши западот на Индија

Пушачите со долг пушачки „стаж“ и се борат со оваа штетна навика се меѓу првите кои бараат подобри алтернативи

Пушачите со долг пушачки „стаж“ и се борат со оваа штетна навика се меѓу првите кои бараат подобри алтернативи

ГЕРМАНИЈА: Од 7 јуни вакцини против ковид ќе може да примаат сите

ГЕРМАНИЈА: Од 7 јуни вакцини против ковид ќе може да примаат сите

ВТОРА НЕДЕЛА ПАЃА БРОЈОТ НА ИНФИЦИРАНИ И ПОЧИНАТИ - Тедрос сепак предупредува: Ковид 19 е далеку од крајот

ВТОРА НЕДЕЛА ПАЃА БРОЈОТ НА ИНФИЦИРАНИ И ПОЧИНАТИ - Тедрос сепак предупредува: Ковид 19 е далеку од крајот

ФАЈЗЕР МОЖЕ ДА СЕ ЧУВА ВО ОБИЧЕН ФРИЖИДЕР И ДО ЕДЕН МЕСЕЦ - ЕМА со нова препорака

ФАЈЗЕР МОЖЕ ДА СЕ ЧУВА ВО ОБИЧЕН ФРИЖИДЕР И ДО ЕДЕН МЕСЕЦ - ЕМА со нова препорака