НЕДЕЛЕН БУЏЕТ ЗА ХРАНА ОД 1 МИЛИОН ДОЛАРИ, на најголемиот крузер на светот се прават повеќе од 30.000 оброци дневно

Објавено во: Економија 04 Февруари, 2023
Најголемиот брод
за крстарење во светот прави повеќе од 30.000 оброци дневно за повеќе од 6.600
патници кои се качуваат на неделно ниво.
Патниците на Royal Caribbean Symphony of the Seas можат да јадат до осум пати на ден, заради што персоналот мора да подготви огромно количество храна.
- Мора да пресметате дека станува збор за појадок, ручек и вечера, плус ужина, плус ноќе, плус 24 часа храна наоколу и никогаш да не се случи да нема - изјави за Инсајдер Алан Џентиле, шеф за развој на кулинарски иновации.
- Сумата е луда - додава тој.
Џаред де Силва, управителот на залихите на бродот, има неделен буџет од еден милион долари (околу 923.550 евра) за да набави храна за 23-те ресторани на бродот. Кога овие пари се претвораат во храна, се вклучени повеќе од 600.000 тони храна и пијалоци.
Во кујните кои работат деноноќно се вработени 1.000 готвачи.
- Некои од луѓето почнуваат со работа во 8 часот наутро и работат до 14 часот, паузираат до 17 часот и продолжуваат со работа до 21:30 часот. Потоа втората група почнува да презема во 22 часот, до 10 часот изутрина. Значи покриваме ден и ноќ - вели главниот газда за Инсајдер.
Рестораните имаат различни цени за да одговараат на широкиот опсег на патници во крузерот.
-Имавме ресторани на пентхаус, во апартман, главен ресторан...Ги имаме сите можности. Затоа се трудиме да им угодиме на сите, за секој да го најде тоа што го бара - додава тој.
EPA-EFE/EDDY LEMAISTREМожеби ќе ве интересира
„Десфа“ е избрана за надзорник на изградбата на гасоводот помеѓу Македонија и Грција

ПРАЗНИТЕ КЕСИ НЕ СЕ ПОЛНАТ НИТУ СО НАМАЛЕНИ ЦЕНИ: Граѓаните негодуваат, повтинувањата се минорни

СВЕТОТ ЗА ОВА НЕ Е ПОДГОТВЕН: Глобално предупредување

Владата ги ограничи профитните маржи за овошјето и зеленчукот

Македонија2025 собра 1,3 милиони долари на гала вечера во Чикаго – македонската дијаспора со поддршка за развој на лидерство, едукација и македонските бизниси

ПОЧНАЛА БЕЗ КУНА ВО ЏЕБОТ, А ДЕНЕСКА ПРОИЗВЕДУВА 120 ИЛЈАДИ ЛИТРИ ПИВО ГОДИШНО - успешна приказна на една задруга
