26 Февруари, 2024
0.0245

НЕКОЈ ПОВТОРНО КУПУВА АКЦИИ ОД СТОПАНСКА БАНКА БИТОЛА - кај кого заврши малиот пакет од половина процент за 67 илјади евра

Објавено во: Финансии 29 Ноември, 2023

Добивај вести на Viber

Преку Берзата вчера помина блок трансакција со акциите на Стопанска банка Битола. За познат купувач во еден наврат се продадени 1.687 акции, по цена од 2.450 денари за акција, со што за вкупната зделка е платена сума од 4,1 милиони денари. 

Тоа значи дека вчера некој за овој акционерски пакет на Стопанска банка Битола плати сума нешто повисока од 67 илјади евра. 

Инаку, со оглед што оваа банка има вкупно издадено 390.977 акции, излегува дека вчера е продаден мал акционерски пакет од нецел половина процент, или прецизно 0,43 отсто од вкупниот капитал на банката. 

Засега не се знае ниту кој е купувачот, ниту кој е продавачот на овие акции, а веројатно појасна слика би имало во следниве денови. 

Инаку, на редовното тргување вчера на Берзата била продадена мала количина од акциите на Стопанска банка Битола, односно 20 акции, по цена нешто пониска од онаа по која се реализираше блок трансакцијата, односно по 2.371 денар за акција, што е намалување во однос на претходните денови. 

Како што веќе пишувавме, на 10 ноември дотогашниот претседател на Управниот одбор на Стопанска банка Битола, Владимир Ефтимоски, после долги години успешно раководење со банката, поднесе оставка од функцијата член и Претседател на Управниот одбор, а на негово место за претседател на Управиот одбор е назначена Александара Радевска. 

На крајот на октомври, пак, познатиот бизнисмен Антони Пешев беше именуван за член на Надзорниот одбор на Стопанска банка БитолаТој беше именуван со мандат од четири години, како независен член на Одборот на директори на банката.

Фактор неодамна објави дека се разгледува можноста за присоединување на Стопанска банка Битола, која неодамна прослави 75 години постоење на македонскиот банкарски пазар, со една од нашите најголеми банки, поточно со Комерцијална банка. 

И двете банки открија дека се размислува за таков чекор, но работите ќе бидат појасни напролет, откако ќе бидат изготвени завршните сметки на двете банки. Доколку дојде до нивно спојување, ќе настане навистина голема банка, чија актива сериозно ќе се доближи до три милијарди евра.

Фактор од свои извори дознава дека идејата за спојување на двете банки и натаму е „жива“ и сериозна, и дека и двете страни не се колебаат околу најавата за нејзина реализација.

Сепак, нашите извори и натаму стојат на ставот дека вистинската длабинска анализа ќе биде спроведена после усвојувањето на завршните сметки за 2023 година на двете банки, на нивните собранија кои ќе се одржат по првиот квартал во 2024 година.

Кон крајот на септември, пак, еден ден откако двете банки објавија ценовно чувствителни информации дека сериозно ја разгледуваат можноста за присоединување, преку Берзата се реализираа две блок трансакции со акциите на Стопанска банка Битола. 

Во првата трансакција беа истргувани акции за близу 300 илјади евра, или прецизно за 296 илјади, додека во втората за 140 илјади евра.

Според податоците од Централниот депозитар за хартии од вредност, и натаму најголем акционер и единствен кој има акции над пет отсто во Стопанска банка Битола е компанијата „Пелистерка“, со пакет од 16,99 проценти од акциите во банката.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ЕВЕ КОГА ПОЧНУВА ИСПЛАТАТА НА ПЕНЗИИТЕ: Мартовската пензија која ќе се исплаќа во април треба да биде покачена

ЕВЕ КОГА ПОЧНУВА ИСПЛАТАТА НА ПЕНЗИИТЕ: Мартовската пензија која ќе се исплаќа во април треба да биде покачена

СТРАНЦИТЕ ЌЕ ТРЕБА ДА ТРОШАТ ПОВЕЌЕ ПАРИ: Грција размислува за промена на условите за „златната виза“

СТРАНЦИТЕ ЌЕ ТРЕБА ДА ТРОШАТ ПОВЕЌЕ ПАРИ: Грција размислува за промена на условите за „златната виза“

РАЗВОЈНА БАНКА ЌЕ ПОЗАЈМИ 50 МИЛИОНИ ЕВРА – ќе се поддржуваат микро компаниите, парите се одобрени, државата ќе гарантира

РАЗВОЈНА БАНКА ЌЕ ПОЗАЈМИ 50 МИЛИОНИ ЕВРА – ќе се поддржуваат микро компаниите, парите се одобрени, државата ќе гарантира

ВО АПРИЛ ДОАЃА БОНУС ЗА ВРАБОТЕНИТЕ ВО ОВАА ГЕРМАНСКА КОМПАНИЈА: Ќе добијат повеќе од 7.000 евра, а 90.000 луѓе веќе ги исполнуваат условите

ВО АПРИЛ ДОАЃА БОНУС ЗА ВРАБОТЕНИТЕ ВО ОВАА ГЕРМАНСКА КОМПАНИЈА: Ќе добијат повеќе од 7.000 евра, а 90.000 луѓе веќе ги исполнуваат условите

ВО ПЕТОКОТ СИЛНО „ТРЕСЕЛЕ“ АКЦИИТЕ НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА - истргувани близу 500 илјади евра за еден ден, еве колку достигна просечната цена

ВО ПЕТОКОТ СИЛНО „ТРЕСЕЛЕ“ АКЦИИТЕ НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА - истргувани близу 500 илјади евра за еден ден, еве колку достигна просечната цена

КАЗНА ОД 200 ЕВРА АКО РАБОТНИКОТ УЧЕСТВУВА ВО ШТРАЈК: Драстичен удар за работната сила во оваа земја

КАЗНА ОД 200 ЕВРА АКО РАБОТНИКОТ УЧЕСТВУВА ВО ШТРАЈК: Драстичен удар за работната сила во оваа земја

РАБОТИ КАКО ДОСТАВАЧ НА ХРАНА И ЗАРАБОТУВА 2.350 ЕВРА МЕСЕЧНО! Го открива трикот за максимален профит: Многумина го одбиваат, а таму се кријат парите

РАБОТИ КАКО ДОСТАВАЧ НА ХРАНА И ЗАРАБОТУВА 2.350 ЕВРА МЕСЕЧНО! Го открива трикот за максимален профит: Многумина го одбиваат, а таму се кријат парите

ЦЕНИТЕ НА ХРАНАТА ДИВЕАТ ВО ХРВАТСКА! Компирите се поскапи за 35 отсто, морковите 50, кромидот 70, а крушите дури 120

ЦЕНИТЕ НА ХРАНАТА ДИВЕАТ ВО ХРВАТСКА! Компирите се поскапи за 35 отсто, морковите 50, кромидот 70, а крушите дури 120

„ИНФЛАЦИЈАТА ЌЕ РАСТЕ“: ЕЦБ објави истражување

„ИНФЛАЦИЈАТА ЌЕ РАСТЕ“: ЕЦБ објави истражување