17 Февруари, 2020
0.0249

Невработеноста во Грција со нов рекорд од 22,5 проценти

Објавено во: Балкан, Економија 12 Јули, 2012

Невработеноста во Грција повторно се зголеми, достигнувајќи нов рекорд од 22,5 проценти во април, што е голем скок од 16,2 отсто во однос на истиот месец минатата година и повеќе од 22 отсто регистрирани во март.

Грчката статистичка служба денеска соопшти дека 307.775 лица ја загубиле работата во периодот од април 2011 година до април оваа година, што претставува 38,4 процентно зголемување. Од нив 27.493 лица ја загубиле работата меѓу март и април оваа година. Вкупниот број на невработените лица во април изнесува 1,109 милиони лица. Повеќето од половината Грци на возраст од 15 до 24 години се без работа. 

- Одредена привремена поддршка може да биде обезбедена во летните месеци, особено во туристичкиот сектор, изјави Платон Монокрисос, економист во И-Еф-Џи Јуробанк.

Според него сепак доколку се земе предвид дека невработеноста е индикатор, кој е одраз на забавувањето на економската активност, процентот на невработените можеби уште не ја достигнал својата кулминација.

Приходите од туризмот, кој е клучен сектор во Грција, кој обезбедува едно на пет работни места, оваа година се очекува да бидат слаби. Во првото тримесечие приходите од туризмот се намалија за 15,1 отсто. 

Невработеноста во Грција е двојно поголема од просечната во еврозоната, која изнесуваше 11,1 процент во мај и се приближува до таа во Шпанија, која достигна 24,4 отсто во првото тримесечие

Можеби ќе ве интересира

ГО ДРЖЕЛА ЗА РАЦЕ ВО ВОЗДУХ 15 МИНУТИ - како турската скијачка го спаси младото момче

ГО ДРЖЕЛА ЗА РАЦЕ ВО ВОЗДУХ 15 МИНУТИ - како турската скијачка го спаси младото момче

(ФОТО) СЕ СЛАВИ ДЕНОТ НА ДРЖАВНОСТА: Вучиќ сам ги служи гостите, а меѓу нив е и Саша Богдановиќ

(ФОТО) СЕ СЛАВИ ДЕНОТ НА ДРЖАВНОСТА: Вучиќ сам ги служи гостите, а меѓу нив е и Саша Богдановиќ

ЗА ИСЛАМСКА ДРЖАВА ВОЈУВАЛЕ 1.200 БАЛКАНЦИ: Сега сакаат да се вратат дома?

ЗА ИСЛАМСКА ДРЖАВА ВОЈУВАЛЕ 1.200 БАЛКАНЦИ: Сега сакаат да се вратат дома?

ГРЦИТЕ МИНИМАЛНО ГИ УПОТРЕБУВААТ: Црногорците ќе воведат казни за пластични кеси

ГРЦИТЕ МИНИМАЛНО ГИ УПОТРЕБУВААТ: Црногорците ќе воведат казни за пластични кеси

СИЛЕН ЗЕМЈОТРЕС ВО ГРЦИЈА: Епицентарот близу Карпатос

СИЛЕН ЗЕМЈОТРЕС ВО ГРЦИЈА: Епицентарот близу Карпатос

ДОМОВИТЕ УШТЕ НЕ ИМ СЕ ИЗГРАДЕНИ: Повеќе од 10.000 Албанци се во шатори

ДОМОВИТЕ УШТЕ НЕ ИМ СЕ ИЗГРАДЕНИ: Повеќе од 10.000 Албанци се во шатори

МИЛОРАД ДОДИK: САД нема да не сопрат, ќе ја напуштиме БиХ

МИЛОРАД ДОДИK: САД нема да не сопрат, ќе ја напуштиме БиХ

СОФИЈА ЌЕ КАЗНУВА: Возилата кои загадуваат ќе бидат исклучувани од сообраќај

СОФИЈА ЌЕ КАЗНУВА: Возилата кои загадуваат ќе бидат исклучувани од сообраќај

ЕКСПЛОЗИЈА ГО ВОЗНЕМИРИ НОВИ САД: Бомба во возило на човек од подземјето

ЕКСПЛОЗИЈА ГО ВОЗНЕМИРИ НОВИ САД: Бомба во возило на човек од подземјето