23 Март, 2018
0.1347

Никогаш не прифаќајте нова работа ако не ви се јасни овие осум нешта

Објавено во: Финансии 10 Март, 2018

Кога човек некое време бара работа, тој е во искушение да ја отфрли првата можност што му е дадена. И понекогаш искусни луѓе се во искушение да прифатат позиција за која потоа жалат.

За да се спречи ова, Forbes ве советува никогаш да не прифатите нова работа пред менаџерите да ги одговорат следните прашања на прецизен и јасен начин:

1. Кое е работното време, дали е фиксно и дали е флексибилно?

2. Колку ќе изнесува мојата плата и кога ќе ја добијам?

3. Кој ќе биде мојот директен надреден, како ќе комуницирам со него?

4. Колку платено отсуство ми следува?

5. Кои се вашите очекувања за мене? Како ќе се оценува мојата работа?

6. Дали работодавачот презема одредени трошоци поврзани со работата?

7. Дали постојат можности за развој и усовршување?

8. Како се плаќа работата надвор од работното време?

Важно е да ги синхронизирате вашите очекувања со оние на вашиот работодавач пред да започнете со нова работа, бидејќи во спротивно ризикувате да бидете разочарани или да добиете лош впечаток. Не грижете се за поставување на овие прашања. Вие сте во апсолутно право, и ако не добиете одговори на нив или не се обидете да го свртите вниманието, бидете подготвени на се - можеби ќе се обидат да ве измамат.

Можеби ќе ве интересира

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани