03 Март, 2024
0.0250

Нури Бајрами од „Антикорупциска“: Поднесуваме иницијативи за разрешување на директори, не се прифаќаат сите

Објавено во: Економија 06 Февруари, 2021

Добивај вести на Viber

Нури Бајрами, членот на Државната комисија за спречување на корупција, вели дека има случаи кога и покрај иницијативите на Антикорупциска ретко кој директор е разрешен.

– Неретко упатуваме иницијативи за разрешување директори или лица што од Владата се  назначени на функции. Такви три иницијативи за утврдено непрописно работење поднесовме до Централниот регистар и тоа до Управниот одбор. Токму тие тела најчесто или одговараат дека нашите наводи не се точни или, пак, не одговараат во рокот од 60 дена, а нема предвидено што понатаму во ваков случај – вели Бајрами за Слободен печат.

Не било издејствувано ниту барањето на ДКСК за Закон за висока раководна служба, со кој би имало конкретни критериуми за именување на членови на надзорните и управните одбори. Ниту Владата им ги прифатила иницијативите за разрешување на дел од директорите.

– Таков беше примерот со директорот на Агенцијата за филм. Ние баравме да се разреши веднаш, но тие решија да го разрешат многу подоцна и тоа не поради причините што ние ги наведовме. Директорите што се спорни ги менуваат единствено за време на реконструкција на Владата, а не ексклузивно по нашите иницијативи во кои укажуваме на неправилности во работата – додава Бајрами.

Во годинашниот извештај на „Транспаренси интернешенл“ Македонија се најде на 111. место, што е историски пад во однос на претходните години.

Од шеесет поднесени иницијативи на новиот состав на ДКСК, постапено е само по 17, а отфрлени се дури 15. 


Можеби ќе ве интересира

ОД 5 МАРТ СОСЕДИТЕ ДОБИВААТ БРОЈ ЗА ОТВОРЕН БАЛКАН - еве како можат да се пријават заинтересираните?

ОД 5 МАРТ СОСЕДИТЕ ДОБИВААТ БРОЈ ЗА ОТВОРЕН БАЛКАН - еве како можат да се пријават заинтересираните?

Кина ја проширува транспортната мрежа за да го олесни висококвалитетниот развој

Кина ја проширува транспортната мрежа за да го олесни висококвалитетниот развој

ЦЕНИТЕ НА СТРУЈАТА И ГАСОТ ВО ГЕРМАНИЈА ДУПЛИРАНИ: поради намалените испораки од Русија просечно домаќинство троши над 5.00 евра за енергија

ЦЕНИТЕ НА СТРУЈАТА И ГАСОТ ВО ГЕРМАНИЈА ДУПЛИРАНИ: поради намалените испораки од Русија просечно домаќинство троши над 5.00 евра за енергија

НАГРАДА ЗА ХРВАТСКИТЕ ПОШТАРИ: Ќе добијат по 1.200 евра

НАГРАДА ЗА ХРВАТСКИТЕ ПОШТАРИ: Ќе добијат по 1.200 евра

ДЕВЕТ ГОДИНИ БИЛ ФИНАНСОВ ДИРЕКТОР - „Књаз Милош“ има нов прв човек, еве на што ќе се фокусира Станковиќ

ДЕВЕТ ГОДИНИ БИЛ ФИНАНСОВ ДИРЕКТОР - „Књаз Милош“ има нов прв човек, еве на што ќе се фокусира Станковиќ

КОЈ ПЛАТИ 580 ИЛЈАДИ ЕВРА - блок трансакција со акциите на „Алкалоид“, продадени 1.754 акции

КОЈ ПЛАТИ 580 ИЛЈАДИ ЕВРА - блок трансакција со акциите на „Алкалоид“, продадени 1.754 акции

МЕНАЏЕРКА ВО МЕДИЦИНСКА И ХЕМИСКА ИНДУСТРИЈА И МАШИНСКИ ИНЖЕНЕРИНГ НЕ МОЖЕ ДА НАЈДЕ РАБОТА: Испратила 300 апликации за работа, секаде е одбиена

МЕНАЏЕРКА ВО МЕДИЦИНСКА И ХЕМИСКА ИНДУСТРИЈА И МАШИНСКИ ИНЖЕНЕРИНГ НЕ МОЖЕ ДА НАЈДЕ РАБОТА: Испратила 300 апликации за работа, секаде е одбиена

„АЛКАЛОИД“ ИМА ОДЛИЧНИ ВЕСТИ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ - компанијата ќе исплати за 10,2 отсто поголема дивиденда во однос на минатата година

„АЛКАЛОИД“ ИМА ОДЛИЧНИ ВЕСТИ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ - компанијата ќе исплати за 10,2 отсто поголема дивиденда во однос на минатата година

РЕДОВНИ ГАРАНЦИИ: „ДРЖАВАТА ЌЕ ГО ОБЕШТЕТИ МИТИЛИНЕОС АКО ИМА ВООРУЖЕН КОНФЛИКТ ИЛИ ВОНРЕДНА СОСТОЈБА“ – законот за стратешката инвестиција повторно пред пратениците

РЕДОВНИ ГАРАНЦИИ: „ДРЖАВАТА ЌЕ ГО ОБЕШТЕТИ МИТИЛИНЕОС АКО ИМА ВООРУЖЕН КОНФЛИКТ ИЛИ ВОНРЕДНА СОСТОЈБА“ – законот за стратешката инвестиција повторно пред пратениците