29 Септември, 2023
0.0256

ОД БАЈОНЕТ ДО АМЕРИКАНСКИ „ГЕТЛИНГ“:Србите враќаат ретко оружје во акцијата за разоружување

Објавено во: Балкан 08 Јуни, 2023

Добивај вести на Viber

Рокот за предавање на нелегалното оружје е продолжен до 30 јуни, а Јасмина Пухач од Службата за сузбивање на криминалот на МУП вели дека ова е најуспешната акција досега и дека граѓаните покажале „голема одговорност“.

Таа за Еуроњуз Србија изјави дека досега се предадени 62.801 оружје и 22.119 мински експлозивни направи, што е вкупно 84.920 парчиња оружје и мини-експлозивни направи. Предадени се и 2.880.019 парчиња муниција.

„Ова е значаен податок. Граѓаните покажаа голема одговорност. Ги повикуваме сите да дојдат во полициска станица во подолг рок, секој ден од 7 до 19 часот и да го предадат нерегистрираното оружје. Доколку не можат да дојдат, се што треба да направат. се јави и ќе дојде полиција и ќе го собере оружјето. Граѓаните не се обврзани да се легитимираат, да оставаат лични податоци или да го објаснуваат потеклото на оружјето“, рече Пухач.

Тој додава дека слични акции имало и во минатото (2015, 2016, 2021 година), но тие не дале ни приближно ваков вид на резултати. Тој смета дека огромниот број на предадени оружја може да се толкува на два начина - добро е што е предадено, но се потврдува и дека многу нерегистрирани оружја ги поседувале граѓаните.

„Акцијата беше пофалена и од ЕУ. Причината за продолжување на рокот за предавање на нерегистрираното оружје е да им се овозможи на граѓаните да го предадат нерегистрираното оружје и во наредниот период без последици. Граѓаните добро реагираат на ваквите постапки“, посочи таа. .

Тие предале и регистрирано оружје

Од 8 мај до 7 јуни, колку што трае кампањата, граѓаните можеа да предадат и нерегистрирано и регистрирано оружје. Заедно со МУП велат дека биле предадени и повеќе нерегистрирани лица.

„Регистрираното оружје граѓаните го предале затоа што не сакаат да поседуваат оружје или е оставено по смртта на сопственикот и не е регистрирано во одреден рок. За предавање регистрирано оружје добиваат потврда со која се докажува и потврдува дека тие стануваат сопственост на Владата на Србија. Оружјето оставено по смртта на сопственикот може да го остави во полиција на чување до оставинското рочиште“, објаснува Пухач.

Оружјето ќе биде предадено на Застава во Крагуевац за ремонт и производство на нови, како и средства за мини експлозивни средства во поправниот центар во Крагуевац за производство на нови минско-експлозивни средства.

Сите беа изненадени од фактот што во оваа акција беше предаден и митралез од типот Гетлинг, како и други видови ретко оружје.

„Ова се интересни детали од периодот на дејствување. Граѓаните имаат различни одговори на ваквите ситуации - најчести се тоа што останале од нивните предци од претходните војни. Значаен е фактот што се предава такво оружје“, рече таа. .

Тој потсетува дека во наредниот период ќе се зајакнат контролите на регистрираното оружје, дека граѓаните се обврзани да го чуваат на соодветен начин - во посебни касети, да се заклучени или под шифра.

„Шифрата треба да ја знаат само сопствениците, нема деца и малолетници“, заклучи таа.

Можеби ќе ве интересира

ИЗМАМЕНИ ВРАБОТЕНИТЕ ВО ДОРМЕО: Останаа без работа, а немаат ни плата, се активираат и синдикатите во Србија

ИЗМАМЕНИ ВРАБОТЕНИТЕ ВО ДОРМЕО: Останаа без работа, а немаат ни плата, се активираат и синдикатите во Србија

Колкави затворски казни ги очекуваат српските напаѓачи од Бањска?

Колкави затворски казни ги очекуваат српските напаѓачи од Бањска?

Вучиќ вели дека кога косовски терористи упаднаа во Диво насеље, ги немаше Рама и ЕУ да проповедаат

Вучиќ вели дека кога косовски терористи упаднаа во Диво насеље, ги немаше Рама и ЕУ да проповедаат

ГРАБЕЖИ, ПРИТИСОК, ТЕРОР, ЗАПЛАШУВАЊЕ, УБИСТВО: Српските медиуми му направија листа на злодела на Курти оваа година

ГРАБЕЖИ, ПРИТИСОК, ТЕРОР, ЗАПЛАШУВАЊЕ, УБИСТВО: Српските медиуми му направија листа на злодела на Курти оваа година

ЗАПАДЕН БАЛКАН МЕЃУ ПОЛИТИКАТА, ЕКОНОМИЈАТА И ЕУ: Отстранувањето на бариерите е заеднички сон на сите земји, но колку е тоа реално?

ЗАПАДЕН БАЛКАН МЕЃУ ПОЛИТИКАТА, ЕКОНОМИЈАТА И ЕУ: Отстранувањето на бариерите е заеднички сон на сите земји, но колку е тоа реално?

СЕ ОБИДОА ДА ЈА СПАСАТ ИМПЕРИЈАТА, НО СЕПАК БАНКРОТИРАА: „Кралот на Дормео“ во неволја, тажна судбина за работниците

СЕ ОБИДОА ДА ЈА СПАСАТ ИМПЕРИЈАТА, НО СЕПАК БАНКРОТИРАА: „Кралот на Дормео“ во неволја, тажна судбина за работниците

ГИ ЗАКОПАЛ ВО ДВОРОТ: Босански лекар ги користел коските на жртвите од војната во БиХ за плански операции

ГИ ЗАКОПАЛ ВО ДВОРОТ: Босански лекар ги користел коските на жртвите од војната во БиХ за плански операции

„Фајненшл тајмс“ пишува дека БиХ треба да се ослободи од сепаратистичкиот Додик пред да влезе во ЕУ

„Фајненшл тајмс“ пишува дека БиХ треба да се ослободи од сепаратистичкиот Додик пред да влезе во ЕУ

(ФОТО) Србите во Звечан палат свеќи за загинатите во Бањска

(ФОТО) Србите во Звечан палат свеќи за загинатите во Бањска