22 Март, 2018
0.0978

Од денес човештвото живее „на кредит“ на Земјата

Објавено во: Анализа 02 Август, 2017

Од денеска (2 август) човештвото почнува да живее „на кредит“, бидејќи веќе ги потрошило ресурсите кои земјата би можела да ги регенерира за годината. Ова го покажуваат податоците на меѓународната истражувачка организација Global Footprint Network.

Денот во кој човештвото ги апсорбира сите ресурси за годината, настапува уште порано секоја година, посочува организацијата. Ова го вклучува уништувањето на шумите, суша, недостаток на свежа вода, ерозија на почвата, загуба на биодиверзитет и акумулација на јаглерод диоксид во атмосферата.

Организацијата објавува и нов калкулатор, во кој секој човек може да го измери своето еколошко стапало и неговиот личен датум од кој почнува да живее на кредит. Ако тој е пред 2 август, тогаш тоа значи дека личната потрошувачка на ресурси е повисока од просекот на светот. Ако денот настапува порано од 24 април, личната потрошувачка на ресурси е повисоко и од просекот за Германија, а ако е пред 14 март - е повисоко и од просекот на САД.


Најголемо трошењето на ресурси се забележува во Луксембур. Следува Катар - најголемиот производител на природен гас во светот, на 19 февруари.

Австралија ги потрошила своите ресурси за една година до 12 март, Канада - до 13 март, а САД - до 14 март.

Поеколошки се живее во Хондурас, каде годишните ресурси се очекува да ги задоволат потребите на населението до 31 декември.

Во моментов населението на Земјата користи ресурси како за 1,7 планети. Истовремено намалувањето на глобалниот еколошки отпечаток со 50% ќе го премести денот на надминување на ресурсите со 89 дена.

Основен еколошки отпечаток врз Земјата има храната. Со намалувањето на хранливиот отпад половина во светот може да го поништи овој датум со 11 дена, пресметува организацијата, заедно со Центарот за храната и исхраната на концернот Barilla. Конзумирањето на помалку протеинско-интензивна храна во светот може да го поместите овој ден со 31 дена.

„Нашата планета е ограничена, но човечките можности не се такви. Да живееме во рамките на средствата на една планета е технолошки можно, финансиски поволно и единствената шанса за просперитетна иднина“, коментира Матис Вакнергаел, извршен директор на Global Footprint Network, еден од креаторите на калкулаторот за еколошкиот отпечаток.

Можеби ќе ве интересира

Сомнежот врз Ахмети од СЈО е знак за неговата лидерска позиција

Сомнежот врз Ахмети од СЈО е знак за неговата лидерска позиција

Зошто неуспешниот министер Саљији не му личи да биде херој?

Зошто неуспешниот министер Саљији не му личи да биде херој?

Како Путин го заврши шоуто „Претседателски избори 2018“

Како Путин го заврши шоуто „Претседателски избори 2018“

Предлог со предлог се избива - Што носи маневрот на МНР во спорот со Грција?

Предлог со предлог се избива - Што носи маневрот на МНР во спорот со Грција?

Зошто Ципрас ќе си го чува Каменос во коалициска прегратка?

Зошто Ципрас ќе си го чува Каменос во коалициска прегратка?

Ципрас се плаши од криза со Турција, но уште се сили врз Македонија

Ципрас се плаши од криза со Турција, но уште се сили врз Македонија

Како Путин ќе ја „ребрендира“ Русија?

Како Путин ќе ја „ребрендира“ Русија?

Мамка за Иванов: Потпиши го Законот па носи го на Уставен

Мамка за Иванов: Потпиши го Законот па носи го на Уставен

Иванов нема право на второ вето, но што доколку не го потпише Законот?

Иванов нема право на второ вето, но што доколку не го потпише Законот?