25 Февруари, 2024
0.0257

ОЕЦД: Кинеската економија е подготвена за умерено закрепнување во услови на умерен глобален раст

Објавено во: Економија 10 Февруари, 2024

Добивај вести на Viber

Кинеската економија треба да доживее умерено закрепнување оваа година, бидејќи земјите на глобално ниво продолжуваат да наоѓаат своја основа, според најновите проекции на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД), oбјави news.cgtn.com.


И покрај нерамномерното темпо на раст во различни земји и региони и постојано високите стапки на инфлација, во извештајот се вели дека глобалниот раст „се задржува“, според најновите привремени економски изгледи на ОЕЦД објавени во понеделникот.

Проектираше зголемување на глобалниот БДП за 2,9 отсто во 2024 година, што е за 0,2 процентни поени повисоко од ноемвриската проекција. Глобалниот раст се очекува благо да се подобри до 3 проценти во 2025 година.

Според ОЕЦД, Азија се очекува да продолжи да го зазема најголемиот дел од глобалниот раст во 2024 и 2025 година, како и во 2023 година. Во однос на проектираната стапка на раст на ОЕЦД, Кина се очекува да биде меѓу првите три земји на глобално ниво во 2024 и 2025 година.

Во меѓувреме, втората по големина економија во светот се очекува да порасне за 4,7 отсто во 2024 година, пред малку да забави до стапката на раст од 4,2 отсто во 2025 година.

Спротивно на тоа, се предвидува дека САД ќе забележат стапки на раст од 2,1 отсто во 2024 година и 1,7 отсто во 2025 година, помогнати од потрошувачите кои продолжуваат да ги трошат заштедите создадени за време на пандемијата COVID-19 и полесните финансиски услови.

Се очекува еврозоната да доживее пригушена активност во блиска иднина со стапки на раст од 0,6 отсто во 2024 година и 1,3 отсто во 2025 година, во услови на тесни кредитни услови, со прогнозирано подобрување како што се зајакнуваат реалните приходи.

Генералниот секретар на ОЕЦД, Матијас Корман, ја истакна отпорноста на глобалната економија во услови на предизвици од високата инфлација и заострувањето на монетарните политики во изминатите две години. Тој ја истакна важноста на претпазливите монетарни политики, сугерирајќи дека централните банки би можеле да почнат да ги намалуваат каматните стапки оваа година доколку инфлацијата продолжи да се намалува.

„Фискалната политика треба да го обнови фискалниот простор, преку посилни напори за задржување на растот на трошоците. Паралелно, треба да работиме заедно за да ја заживееме трговијата, да ја подобриме еластичноста на синџирот на снабдување и да се справиме со заедничките предизвици, особено климатските промени“, рече Корман. 

foto freepik.com/user21084936

Можеби ќе ве интересира

ГО ДОБИВМЕ ЛИ НОВИОТ ЕКОЛОШКИ РЕК БИТОЛА? Расте производството на струја од сонце, ветер, вода и биомаса

ГО ДОБИВМЕ ЛИ НОВИОТ ЕКОЛОШКИ РЕК БИТОЛА? Расте производството на струја од сонце, ветер, вода и биомаса

УАПСЕНИ СЕ ДЕСЕТ ЛИЦА: Германија разби група Балканци кои вработувале на „црно“

УАПСЕНИ СЕ ДЕСЕТ ЛИЦА: Германија разби група Балканци кои вработувале на „црно“

ПОКРЕНАТА ТУЖБА ПРОТИВ НАЈГОЛЕМИОТ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА МИНЕРАЛНА ВОДА - „Ова е голема измама“

ПОКРЕНАТА ТУЖБА ПРОТИВ НАЈГОЛЕМИОТ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА МИНЕРАЛНА ВОДА - „Ова е голема измама“

НАРОДНИТЕ ОБВРЗНИЦИ И ДРЖАВНИТЕ ЗАПИСИ СТАНАА ПОПУЛАРНА СТОКА - еве зошто сѐ повеќе во нив вложуваат хрватските и европските граѓани

НАРОДНИТЕ ОБВРЗНИЦИ И ДРЖАВНИТЕ ЗАПИСИ СТАНАА ПОПУЛАРНА СТОКА - еве зошто сѐ повеќе во нив вложуваат хрватските и европските граѓани

Транспортерите и превозниците со приоритет за нов пасош

Транспортерите и превозниците со приоритет за нов пасош

На продажба ставени 10 отсто од акциите на централата ТЕ-ТО

На продажба ставени 10 отсто од акциите на централата ТЕ-ТО

БИЗНИСМЕНОТ ФАТМИР ЕТЕМИ КУПИ УШТЕ 500 АКЦИИ НА КОМЕРЦИЈАЛНА - за нив плати околу 133 илјади евра

БИЗНИСМЕНОТ ФАТМИР ЕТЕМИ КУПИ УШТЕ 500 АКЦИИ НА КОМЕРЦИЈАЛНА - за нив плати околу 133 илјади евра

НИКОЈ НЕ ДАДЕ МИЛИОН ЕВРА, А НЕ ПОНУДИ НИ 600 ИЛЈАДИ - трета среќа за Топланата Север, еве на колку сега падна цената

НИКОЈ НЕ ДАДЕ МИЛИОН ЕВРА, А НЕ ПОНУДИ НИ 600 ИЛЈАДИ - трета среќа за Топланата Север, еве на колку сега падна цената

ЕСМ на „тенка линија“ со стратегијата за РЕК Битола: Ќе меша високоенергетски со слаб домашен јаглен

ЕСМ на „тенка линија“ со стратегијата за РЕК Битола: Ќе меша високоенергетски со слаб домашен јаглен