07 Август, 2022
0.0245

Која е најпрофитабилната македонска индустрија? Ќе се изненадите!

Објавено во: Економија 05 Август, 2022

Добивај вести на Viber

Четири од пет најголеми македонски рударски компании лани одлично го „извозеа“ бранот на светската конјуктура и одлично заработија. Еве само еден податок: кај тие што завршиле со добивки, профитот се движи од 23% до 48% од приходите од продажба! Најпрофитабилната рударска компанија лани има добивка поголема од 35 милиони евра!

Рударската индстрија лани буквално згази! Имаше златна година, благодарејќи на глобалниот пазар на метали и суровини кој значајно се крена во пост корона годината. Македонија има пет големи рударски компании од кои четири се за метали и една е за ископ на благодорниот камен-мермер.

Најголема домашна рударска компанија и лани е „Саса“ од Македонска Каменица,која уште во СФРЈ важеше за една од петте општини со најголем БДП по глава на жител. Приходите на „Саса“ лани се 95 милиони евра, а од тоа како добивка на акционерите им останале37 отсто односно 35,5 милиони евра.

Новата рударска компанија од Радовиш Боров Дол годинава покажа дека навистина била капацитет со голем потенцијал. Приходите на овој рудник надмина износ од 50 милиони евра. Добивката е 12 милиони евра и тоа е прва година откако работи оваа млада компанија, да заврши со добивка.

Прилепски Мермерен комбинат е проверена шема и е убедливо најпрофитабилна од рударските компании во земјава. Од приходите лани речиси половина останале како добивка. Во апсолутен износ 14,8 милиони евра.

Од големата рударска петорка годинава единствено Бучим работеше со загуба, но тоа е очекувано заради новиот инвестициски циклус во најголемиот рудник за бакар во Македонија. Воедно од тие причини и се намалени неговите приходи за речиси една третина во однос на 2021 година.


Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Бројните пожари и високите температури не се доволна причина, нашиот јужен сосед се враќа на јагленот

Бројните пожари и високите температури не се доволна причина, нашиот јужен сосед се враќа на јагленот

ОТВОРЕН БАЛКАН ВОДИ КОН ПОГОЛЕМА РАЗМЕНА НА РАБОТНИЦИ, нема веќе визи за граѓаните

ОТВОРЕН БАЛКАН ВОДИ КОН ПОГОЛЕМА РАЗМЕНА НА РАБОТНИЦИ, нема веќе визи за граѓаните

Срби во последните неколку месеци купиле 15.000 недвижнини на Халкидики

Срби во последните неколку месеци купиле 15.000 недвижнини на Халкидики

Украина од 1 септември започнува со приватизација

Украина од 1 септември започнува со приватизација

ММФ до владите: Не ја субвенционирајте скапата струја, нека ја плаќаат цела потрошувачите

ММФ до владите: Не ја субвенционирајте скапата струја, нека ја плаќаат цела потрошувачите

Четврт бурек за скоро време би можел да достигне 100 денари

Четврт бурек за скоро време би можел да достигне 100 денари

„Бетон“ вели дека наишол на опструкции од Народна банка и Државни патишта во последното бележење на загуба

„Бетон“ вели дека наишол на опструкции од Народна банка и Државни патишта во последното бележење на загуба

ЕВН: Голем интерес кај домаќинствата за продажба на електрична енергија

ЕВН: Голем интерес кај домаќинствата за продажба на електрична енергија

Житото од Украина се доставува низ целиот свет

Житото од Украина се доставува низ целиот свет