13 Април, 2024
0.0260

ОВА ЌЕ БИДАТ ДЕСЕТТЕ НАЈПЛАТЕНИ ЗАНИМАЊА ВО СВЕТОТ ВО ИДНИНАТА - инженерите не погрешиле во својот избор

Објавено во: Економија 25 Февруари, 2024

Добивај вести на Viber

Иднината на работните места е многу испреплетена со технолошкиот развој, демографските промени и глобалната економска динамика. Прогнозите сугерираат дека автоматизацијата, роботиката и вештачката интелигенција (ВИ) во голема мера ќе ја променат перспективата за вработување.

Ова ќе бидат 10-те најплатени работни места во светот во иднина

До 2030 година, овие технологии би можеле да ги редефинираат работните улоги, при што проекциите покажуваат дека до 800 милиони занимања на глобално ниво би можеле да бидат автоматизирани. Уште повеќе, студиите покажуваат дека голем дел од работните места - до 30 проценти - би можеле да се автоматизираат, што потенцијално ќе доведе до огромни промени во вработувањето.

Дополнително, промената на глобалната економска моќ ќе влијае на пазарите на труд ширум светот. Земјите во развој со силен фокус на иновациите и образованието може да добијат значителни придобивки, додека развиените земји може да се соочат со предизвици како што се нееднаквоста во богатството и губење на работни места поради автоматизација.

Се проценува дека до 2030 година побарувачката за енергија и вода ќе се зголеми за дури 50 проценти, односно 40 проценти, што укажува на значителна потреба од адаптација на работната сила во секторите кои се занимаваат со овие потреби.

Insider Monkey ви носи 30 работни места за кои се верува дека ќе бидат најплатени во иднина, а ние ви ги пренесуваме првите 10:

Инженери за податоци

Просечна годишна плата: 125.561 долари

Во ерата на големите податоци, инженерството на тој домен е во фокусот и има задача да го надгледува управувањето со предвидените 463 егзбајти дневни податоци до 2025 година. За да продолжите со кариера во инженерството на податоци, важно е да имате познавање на јазиците за кодирање како што се SQL и Python, заедно со експертиза во бази на податоци, ETL системи и алатки за големи податоци.

Аналитичари и научниците за податоци

Просечна годишна плата: 129.693 долари

Научникот за податоци не е само една од најбараните работни места во Америка во 2023 година, туку и една од најбараните работни места за иднината со стапка на раст од 36 проценти помеѓу 2021 и 2031 година. Исто така вреди да се напомене дека технологијата , финансиите и здравството се најплатените индустрии за научниците за податоци.

Работата на аналитичарот на податоци е да собира, обработува и анализира податоци за да обезбеди увид и да ги информира носителите на одлуки. Тие користат статистички техники и софтверски алатки за да интерпретираат сложени збирки на податоци, да ги идентификуваат трендовите и да креираат визуелизации.

Развивачи на апликации

Просечна годишна плата: 131.278 долари

Програмерите на апликации дизајнираат, креираат и менуваат софтверски апликации за компјутери, мобилни уреди и други електронски платформи. Тие работат со клиенти или засегнати страни за да ги разберат барањата, потоа пишуваат код, спроведуваат тестирање и дебагираат програми за да обезбедат функционалност.

Инженери DevOps

Просечна годишна плата: 133.115 долари

Инженерите на DevOps, со просечна годишна плата од 133.115 долари во САД, играат важна улога во оптимизирањето на развојот на софтверот. Тие управуваат со мноштво одговорности, вклучително и надзор на тимовите, скратување на развојните циклуси и подобрување на соработката помеѓу операциите и развојните единици. Стекнувањето искуство преку улоги на почетно ниво или сертификати, како што е системската администрација на Линукс, може да биде многу корисно за добивање на оваа работа, за која се верува дека ќе биде една од најплатените во следните 10 години.

FinTech инженери

Просечна годишна плата: 135.000 долари

Инженерите на FinTech развиваат и одржуваат финансиски технолошки решенија, комбинирајќи ги финансиите и технолошките решенија. Тие дизајнираат и имплементираат софтверски апликации за банкарство, инвестирање, плаќања и други финансиски услуги.

Програмери на софтвер

Просечна годишна плата: 136.096 долари

Precedence Research прогнозира дека глобалниот пазар на софтвер за развој на апликации ќе достигне приближно 328,3 милијарди долари до 2032 година, од 155,64 милијарди долари во 2022 година. Се очекува пазарот да се прошири за 7,8% помеѓу 2023 и 2032 година. Северна Америка придонесе со над 41% од приходите на овој пазар во 2022 година. Просечната годишна плата за развивачите на софтвер беше 127.260 американски долари во мај 2022 година. Тоа е една од високо платените работни места што се барани во иднина.

Full Stack Инженери

Просечна годишна плата: 138.498 долари

Инженерите на Full Stack се експерти за развој на предниот и заден дел, што им овозможува да работат на сите аспекти на развој на веб-апликации. Нивните клучни вештини се познавање на програмски јазици како JavaScript, HTML и CSS, познавање на рамки како React или Angular, управување со бази на податоци, контрола на верзии со Git и решавање на голем број проблеми.

Експерти за дигитална трансформација

Просечна годишна плата: 139.612 долари

Дигиталните трансформатори поттикнуваат важни организациски промени со користење на технологија за подобрување на процесите, системите и искуството на клиентите. Тие ги анализираат постоечките структури, имплементираат дигитални решенија и негуваат култура на иновации, а со тоа придонесуваат за побрз развој на бизнисот.

Специјалисти за вештачка интелигенција и машинско учење

Просечна годишна плата: 153.337 долари

Пазарот за машинско учење доживува значителен раст, а глобалниот НЛП сектор се предвидува да порасне од 26,42 милијарди долари во 2022 година на 161,81 милијарди долари до 2029 година. Оваа експоненцијална експанзија ја одразува клучната улога на индустријата во поттикнувањето на технолошкиот напредок во различни сектори. Само Обработката на природни јазици (НЛП) покажува одлична годишна стапка на раст, при што проекциите укажуваат на пораст од приближно 25% во овој период. Овие бројки ја потврдуваат зголемената побарувачка за занимања во оваа област.

Архитекти на бази на податоци

Просечна годишна плата: 172.205 долари

Архитектите на бази на податоци се високо платени поради нивната специјализирана вештина во дизајнирање, имплементирање и управување со комплексни, бизнис-критични системи на бази на податоци. Нивната експертиза обезбедува ефикасно складирање на податоци, управување и безбедност, што е од витално значење за одлучувањето и работењето. Ова ја прави најплатената работа во иднина.

(Инсајдер манки/инвеститор)

Можеби ќе ве интересира

„Длабоко сум благодарена за довербата и поддршката“ - Георгиева останува да раководи со ММФ

„Длабоко сум благодарена за довербата и поддршката“ - Георгиева останува да раководи со ММФ

ЗНАЧИТЕЛЕН РАСТ НА ИЗВОЗОТ НА БРОДОВИ ОД ШАНГАЈ - за само два месеци вредноста надминува 1 милијарда американски долари

ЗНАЧИТЕЛЕН РАСТ НА ИЗВОЗОТ НА БРОДОВИ ОД ШАНГАЈ - за само два месеци вредноста надминува 1 милијарда американски долари

„Резултатите требаше да бидат подобри“ - зголемен е бројот на термоелектрани на јаглен во светот

„Резултатите требаше да бидат подобри“ - зголемен е бројот на термоелектрани на јаглен во светот

ФОЛКСВАГЕН СЕ ШИРИ ВО КИНА - најавија инвестиција од 2,5 милијарди евра

ФОЛКСВАГЕН СЕ ШИРИ ВО КИНА - најавија инвестиција од 2,5 милијарди евра

ЈА НАДМИНА НИГЕРИЈА: Koја држава е најголем производител на нафта во Африка?

ЈА НАДМИНА НИГЕРИЈА: Koја држава е најголем производител на нафта во Африка?

НЕМА ДА ИМ ДАВА ГОТОВИНА: Германија сака да го обесхрабри доаѓањето на бегалците

НЕМА ДА ИМ ДАВА ГОТОВИНА: Германија сака да го обесхрабри доаѓањето на бегалците

МФ: Системска контрола на финансиските друштва по стапување на сила на Правилникот за кредитен ризик – проценка на кредитната способност и идентификација на клиентот

МФ: Системска контрола на финансиските друштва по стапување на сила на Правилникот за кредитен ризик – проценка на кредитната способност и идентификација на клиентот

ВМРО – ДПМНЕ ја прифати Декларацијата за развивање и унапредувње на приватниот геодетски сектор

ВМРО – ДПМНЕ ја прифати Декларацијата за развивање и унапредувње на приватниот геодетски сектор

ПРОДОЛЖУВА РАСТОТ НА ТУРИСТИТЕ ВО ЗЕМЈАВА - и февруари имало повеќе странци отколку домашни гости

ПРОДОЛЖУВА РАСТОТ НА ТУРИСТИТЕ ВО ЗЕМЈАВА - и февруари имало повеќе странци отколку домашни гости