17 Јуни, 2019
0.0276

Овчари му затропаа на Љупчо Николовски

Објавено во: Агробизнис 20 Декември, 2018

Овчари денеска дојдоа на мирен протест пред Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и побараа средба со министерот Љупчо Николовски за да му се пожалат дека губат од 2.000 до 5.000 евра годишно во последно време.

Тие имале намера да му пренесат на ресорниот министер дека откупната цена на јагнето е пониска од производната, а минимални им биле и субвенциите за плодна овца и оставено женско јагне.

Одгледувачите на овци биле примени од Благојче Веселиновски, советникот за сточарство на министерот, кој за МИА објави дека нивните барања ќе бидат разгледани и дека во моментот на нивното пристигнување во министерството таму не бил министерот па им било укажано да го почекаат бидејќи е на состанок.

– Одлучивме да реагираме со протест за да видат дека постоиме. И претходната и оваа власт нема слух за овчарите. Отворени сме за средба со МЗШВ и благодарни сме што не примија. Но, очекуваме во текот на разговорите да присуствува и министерот Николовски, изјави Митко Јанков, одгледувач на овци од Велешко.

Протестот го поддржуваат Националното здружение на овчари, Регионалното здружение на западна Македонија, Земјоделското здружение „Агро центар“ – Велес, „Орлови бари“ – Битола и „Рудо јагне“ – Прилеп.


Можеби ќе ве интересира

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

Цело село живее од производство на јагоди

Цело село живее од производство на јагоди

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот