25 Март, 2018
0.1379

ПОЛНИ АВТОБУСИ ОДАТ КОН ГЕРМАНИЈА: Од оваа земја луѓето масовно се иселуваат

Објавено во: Финансии 20 Февруари, 2018

Во источна Европа иселување има четврт век, а тоа во последно време се случува и во Украина. 

Како што наведува Блумберг, Украина сега е генератор од каде работници заминуваат во европските држави за подобар живот. 

Во 2015 година од земјата си заминале 7% од работоспособните луѓе. 

Се очекува одливот да расте затоа што лани ЕУ ги укина визите за Украина. 

Според Меѓународната организација за миграција, 12% од Украинците велат дека нашле или ќе бараат работа во странство. 

Според Обединети нации, до 2050 година Украина ќе има 36,4 милиони луѓе, иако сега има 44,2 милиони луѓе. Освен во Германија, се селат и во Полска каде сега има 1.5 милиони украински работници. 

Во Украина просечната плата е 265 долари, а во Полска е 1.046 долари. 

Можеби ќе ве интересира

ВЕТЕНА ЗЕМЈА: Се отвора врата и ќе им даваат четири пати повисоки плати

ВЕТЕНА ЗЕМЈА: Се отвора врата и ќе им даваат четири пати повисоки плати

По големиот пик МБИ10 индексот паѓа цела недела

По големиот пик МБИ10 индексот паѓа цела недела

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот