01 Октомври, 2023
0.0242

ПОМАЛКУ ИМОТИ ПОД ХИПОТЕКА?! - Вредноста на заложените имоти во првиот квартал достигнала 229 милиони евра

Објавено во: Економија 25 Мај, 2023

Добивај вести на Viber

Спласнува ли интересот за купување станови или напротив се купуваат, но без притоа да се користат хипотекарни кредити. 

Последните податоци на Агенцијата за катастар на недвижности покажуваат дека од почетокот на годинава под хипотека се ставени 1.670 имоти. Ако се направи споредба со истиот период минатата и предминатата година, ќе се забележи дека има намалување на имотите кои се ставаат под хипотека. 

Имено, како што се гледа во кварталниот извештај на Катастар „во периодот јануари - март 2023 година се запишани товари врз недвижностите во вкупен број од 1.670 и со вкупна вредност од 229.025.353 евра и 3.319.570.447 денари“.

Што се однесува пак до минатата година, во истиот период под хипотека биле ставени 200 имоти повеќе и скоро двојно поголема вредност. Односно „во периодот јануари - март 2022 година се запишани товари врз недвижностите во вкупен број од 1.888 и со вкупна вредност од 481.422.672 евра и 2.257.521.859 денари“.

Во периодот јануари - март 2021 година под хипотека пак биле запишани 1.795 имоти, со вкупна вредност од 160.187.107 евра и 2.271.616.873 денари.

Дали падот на бројот на имоти кои се запишуваат под хипотека означува намален интерес за купување станови, или пак само намален интерес за хипотекарни кредити? 

Градежниците велат дека интересот за станови во земајва не спласнува, но дека поради намалените дозволи за градба намалени се новите објекти, што заедно со растот на цените на градежните материјали доведе и до зголемување на цените на недвижнините. 

Фактор веќе објави дека бројките за станбеното кредитирање упатуваат на забавување на овој сегмент од кредитните активности на банките. Согласно последните бројки на Народна Банка, во април во однос на еден месец претходно, односно март, кредитирањето на становите се зголемило за 0,5 проценти, додека, пак, ако гледаме како годишен раст, односно во април годинава во однос на април минатата година, кредитирањето е зголемено за 11,2 проценти. 

Треба да се има предвид дека досега месечно растот на станбеното кредитирање беше по 1 отсто или 0,9 проценти, што значи дека сега станбеното кредитирање малку забавува.

П.О.

Можеби ќе ве интересира

НОВ УДАР ЗА ГЕРМАНСКАТА ИНДУСТРИЈА, ПОЗНАТ ПРОИЗВОДИТЕЛ ЈА ЗАТВОРА ФАБРИКАТА: Бара поевтина локација

НОВ УДАР ЗА ГЕРМАНСКАТА ИНДУСТРИЈА, ПОЗНАТ ПРОИЗВОДИТЕЛ ЈА ЗАТВОРА ФАБРИКАТА: Бара поевтина локација

КРЕАТОРОТ НА ПОПУЛАРНАТА ИГРА FORTNITE ДЕЛИ МАСОВНИ ОТПУШТАЊА: Вработените се збогуваат со „Epic Games“ и во Нови Сад

КРЕАТОРОТ НА ПОПУЛАРНАТА ИГРА FORTNITE ДЕЛИ МАСОВНИ ОТПУШТАЊА: Вработените се збогуваат со „Epic Games“ и во Нови Сад

ЗАПИРААТ НОВИТЕ ВРАБОТУВАЊА ВО ГЕРМАНИЈА: Намалено производство, помал број на работници

ЗАПИРААТ НОВИТЕ ВРАБОТУВАЊА ВО ГЕРМАНИЈА: Намалено производство, помал број на работници

АВСТРИЈА ДОБИВА НАЈНОВА ГЕНЕРАЦИЈА НОЌНИ ВОЗОВИ: Луксузни и брзи, ќе се движат со 230 километри на час

АВСТРИЈА ДОБИВА НАЈНОВА ГЕНЕРАЦИЈА НОЌНИ ВОЗОВИ: Луксузни и брзи, ќе се движат со 230 километри на час

CREDIT SUISSE“ ИЗГУБИ РЕЧИСИ 13 ОТСТО ОД СВОЈАТА РАБОТНА СИЛА: „Не можеме да создаваме работни места за секого“, објави Серџо Ермонти

CREDIT SUISSE“ ИЗГУБИ РЕЧИСИ 13 ОТСТО ОД СВОЈАТА РАБОТНА СИЛА: „Не можеме да создаваме работни места за секого“, објави Серџо Ермонти

ПОЗНАТ РЕСТОРАН НАПРАВИ ПОТЕГ ЗА ПОФАЛБА: Ги намали цените поради зголемените трошоци, со дополнителен попуст за вработените

ПОЗНАТ РЕСТОРАН НАПРАВИ ПОТЕГ ЗА ПОФАЛБА: Ги намали цените поради зголемените трошоци, со дополнителен попуст за вработените

ДАЛИ Е МОЖНО, СО ПЛАТА ОД 4.000 ЕВРА НА „РАБОТ НА СИРОМАШТИЈА“: Во оваа европска земја најмногу пари се трошат за кирија и здравствено осигурување

ДАЛИ Е МОЖНО, СО ПЛАТА ОД 4.000 ЕВРА НА „РАБОТ НА СИРОМАШТИЈА“: Во оваа европска земја најмногу пари се трошат за кирија и здравствено осигурување

РАСТАТ ПЛАТИТЕ: Колку заработуваат Црногорците?

РАСТАТ ПЛАТИТЕ: Колку заработуваат Црногорците?

Здрава е, но и скапа за повеќето граѓани – имаме ли навика да купуваме бамја?

Здрава е, но и скапа за повеќето граѓани – имаме ли навика да купуваме бамја?