21 Јули, 2019
0.0180

ПОРАНО САДЕА СМИЛ: Сега Хрватите си најдоа нова „златна кокошка“

Објавено во: Агробизнис 09 Мај, 2019

Ако порано садеа смил, сега Хрватите на истите површини садат кромид кој има добра цена, и ги освојува пазарите и маркетите. 

Постара сорта на кромид со поблаг вкус е барана во маркетите, и ако смилот се продаваше за 80 центи, кромидот чини 1.3 евра, ако е сушен 1.6 евра, но зависно од трговецот може да се продаде дури и за 3.3 евра. Почвата е идеална за оваа култура. 

Ако временските услови се добри, на 1000 квадрати, може да се родат 500 килограми кромид. 

Земјоделецот ако сам си го продава производот ќе заработи повеќе, отколку истиот да го продава на трговци. 

Можеби ќе ве интересира

ДИМКОВСКИ: Досега се извезени околу две илјади тони праски кон Русија

ДИМКОВСКИ: Досега се извезени околу две илјади тони праски кон Русија

Димковски: Со санирањето на браната Слатино ќе се намали ризикот од поплави

Димковски: Со санирањето на браната Слатино ќе се намали ризикот од поплави

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците