23 Февруари, 2024
0.0252

ПОСВОИЈА ДЕВОЈЧЕ НА КОЕ МУ ПОЧИНА ЦЕЛОТО СЕМЕЈСТВО - хуманоста на Бранкица и Слободан го расплака регионот

Објавено во: Балкан 27 Јануари, 2023

Добивај вести на Viber

Јована Врањеш денес има 13 години, но преживеала повеќе трагедии отколку некој за цел живот. Остана без брат, баба, вујко и на крај без татко и мајка, сама на светот, додека парот Мариќ не ја посвои.

Бранкица и Слободан Мариќ од Бардача кај Србац во Република Српска се ретки благородни луѓе. Велат дека Јована донела светлина и љубов во нивната куќа и ја обезбедила целосната смисла на семејниот живот.

На Јована ѝ е тешко да зборува за минатото. Таа само вели дека трагедиите и смртта често тропале на вратата во нејзиното семејство, додека не ѝ ги одзеле најблиските, и тоа баш сите.

Прво починал тригодишниот брат на Јована, а потоа бабата Доста и вујкото Ѓураѓ, кого исто така многу го сакала. Нејзината мајка Нада починала во 2014 година на 43-годишна возраст, а потоа во март 2020 година, на 54-годишна возраст, починал и таткото на Јована, Милорад, воен соборец и пријател на Слободан од најтешките денови. По смртта на нејзиниот татко, Јована, родена на 27 август 2010 година, таа нашла краткотрајно засолниште во Косиерово, во најблиската населба. Центарот за социјална работа од Лакташ побарал можност привремено да биде згрижена во дом за деца без родители.

- Јас и мојата сопруга, со која немам деца, се договоривме да ѝ помогнеме на Јована затоа што по сите тие трагедии се чувствувавме здробени, скршени... Ја сакавме Јована додека нејзините родители сè уште беа живи. Милорад, мојот воен другар од 16-та бригада, честопати ни ја носеше девојката да ја чуваме, додека тој работеше за егзистенција во селото“, изјави Слободан.

Поради сè што и се случи на Јована, вели сопругата на Слободан, Бранкица, решиле да ја посвојат, да се борат за неа, без разлика на правните компликации.

- Плачевме, размислувајќи за неа во првите денови, додека не дојде кај нас. Социјалната служба ни понуди згрижување со паричен надомест, но ние одбивме. Не сакавме никаков надоместок освен самостојно да ѝ помогнеме на Јована, за таа по големите семејни трагедии и трауми да заплови со нас во подобро, посреќно детство.

Нејзиниот сопруг додава:

- Во неколкумесечни постапки се стекнавме со статус на делумен посвоител, бидејќи тоа законски не е можно поради нејзината возраст, но во секоја смисла ја сметаме за ќерка, а таа нас за нејзини родители. Од јануари годинава Јована е во правна смисла наша и сме мало и многу среќно семејство.

Повеќе детали на Женски Магазин

Можеби ќе ве интересира

МЛАДА УКРАИНКА ПРОНАЈДЕНА МРТВА ВО КОСОВО: Полицијата го забележала телото на автопатот кој води до македонската граница

МЛАДА УКРАИНКА ПРОНАЈДЕНА МРТВА ВО КОСОВО: Полицијата го забележала телото на автопатот кој води до македонската граница

АКО СТЕ ГИ КУПИЛЕ ОВИЕ ДВА ПРОИЗВОДИ ОД СРПСКИ „ЛИДЛ“ НЕ ГИ КОНСУМИРАЈТЕ: Компанијата ги повлекува од продажба и од Хрватска

АКО СТЕ ГИ КУПИЛЕ ОВИЕ ДВА ПРОИЗВОДИ ОД СРПСКИ „ЛИДЛ“ НЕ ГИ КОНСУМИРАЈТЕ: Компанијата ги повлекува од продажба и од Хрватска

РЕГИОНОТ ПРЕД ГОЛЕМА БУРА, НА УДАР СЕ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА, ЦРНА ГОРА И АЛБАНИЈА: Дали бурата ќе дојде во Македонија?

РЕГИОНОТ ПРЕД ГОЛЕМА БУРА, НА УДАР СЕ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА, ЦРНА ГОРА И АЛБАНИЈА: Дали бурата ќе дојде во Македонија?

ВЕЌЕ БАРААТ РАБОТНИЦИ ЗА ЛЕТНАТА СЕЗОНА ВО РЕГИОНОТ: Собарките, келнерите и готвачите можат да заработат и до 2.500 евра!

ВЕЌЕ БАРААТ РАБОТНИЦИ ЗА ЛЕТНАТА СЕЗОНА ВО РЕГИОНОТ: Собарките, келнерите и готвачите можат да заработат и до 2.500 евра!

ЖИТЕЛКА НА ПАРАЌИН ЗА ЕКСПЛОЗИЈАТА НА БОЦА: Tерасата спроти мојата не постоеше и видовме тело на жена на земја

ЖИТЕЛКА НА ПАРАЌИН ЗА ЕКСПЛОЗИЈАТА НА БОЦА: Tерасата спроти мојата не постоеше и видовме тело на жена на земја

ВУЧИЌ: На дневна основа околу 100.000 луѓе се изразуваат на најнавредлив можен начин кон мене

ВУЧИЌ: На дневна основа околу 100.000 луѓе се изразуваат на најнавредлив можен начин кон мене

СРБИ СЕ ВРАЌААТ ВО ТАТКОВИНАТА ОД ГЕРМАНИЈА И ШВАЈЦАРИЈА - Вучиќ ги кажа бројките колку си дошле дома во последните 100 дена

СРБИ СЕ ВРАЌААТ ВО ТАТКОВИНАТА ОД ГЕРМАНИЈА И ШВАЈЦАРИЈА - Вучиќ ги кажа бројките колку си дошле дома во последните 100 дена

АВИОНОТ КОЈ УЧЕСТВУВАШЕ ВО ИНЦИДЕНТОТ ЌЕ БИДЕ РАСХОДОВАН - после раскинувањето на соработката авионите на „Маратон“ заминуваат од Белград

АВИОНОТ КОЈ УЧЕСТВУВАШЕ ВО ИНЦИДЕНТОТ ЌЕ БИДЕ РАСХОДОВАН - после раскинувањето на соработката авионите на „Маратон“ заминуваат од Белград

ЛОВЦИ НА СТРАНСКИ РАБОТНИЦИ: Заработуваат со наоѓање работници, а за тоа земаат надомест и повисока од бруто плата на еден работник

ЛОВЦИ НА СТРАНСКИ РАБОТНИЦИ: Заработуваат со наоѓање работници, а за тоа земаат надомест и повисока од бруто плата на еден работник