22 Јули, 2019
0.0195

Позната фирмата која ќе ги снабдува земјоделците со зелена нафта

Објавено во: Агробизнис 09 Јули, 2019

Агенција за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој го објави името на економскиот оператор кој го добил тендeрот за набавка на „зелена нафта“ на земјоделците. Од агенцијата велат дека операторот „Макпетрол акционерско друштво за промет со нафта и нафтени деривати Скопје“ ги исполнил сите услови согласно барањата во тендерската документација.

„Од интернет стрaницата на ЕСЈН,седум економски оператори  подигнале тендерска документација а до Агенцијата преку електронскиот систем  беше доставена само една понуда за набавка на дизел гориво за земјоделска механизација.  Отворањето на понудите беше на 12.06.2019 година“, пишува агенцијата во одговорите до Фактор.

На 03 јули годинава операторот „Макпетрол“ е известен дека е избран за најповолен понудувач,а во постапка е и склучувањето на договорот за набавка на гориво за земјоделска механизација, соопштија од АФПЗРР.

Инаку пред неколку дена директорот на платежната агенцијата,Николче Бабовски, објави дека тендерот за набавка на „Зелена нафта“ за земјоделска механизација на земјоделците е во вредност од 200 милиони денари. Тој исто така посочи дека до крајот на тековниот месец се очекува да се распределат и првите платежни картички до земјоделците.

Со оваа мерка се очекува да им се намали за 30 отсто трошокот за гориво на земјоделците.

Н.М.

Можеби ќе ве интересира

ДИМКОВСКИ: Досега се извезени околу две илјади тони праски кон Русија

ДИМКОВСКИ: Досега се извезени околу две илјади тони праски кон Русија

Димковски: Со санирањето на браната Слатино ќе се намали ризикот од поплави

Димковски: Со санирањето на браната Слатино ќе се намали ризикот од поплави

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците