01 Јуни, 2023
0.0244

Колумна на амбасадорот Џанг Ѕуо

Промовирање на заедничките вредности на човештвото и реформа на глобалното владеење

Објавено во: Колумни 24 Декември, 2022

Добивај вести на Viber

Претседателот Си Џинпинг за време на неговиот состанок со претседателот на Европскиот совет Шарл Мишел, кој ја посети Кина на 1 декември 2022 година, истакна дека „со промените на светот, времето и историјата што се одвиваат со побрзо темпо, сите земји размислуваат за патот напред“. Земјите ширум светот имаат различни истории, култури и национални услови, но нивните луѓе го делат истото срце и душа, и сите имаат еднакви права да се стремат и истражуваат за остварување на заедничките вредности за целото човештво. Кина ги исполнува своите меѓународни одговорности и обврски, промовирање на промени и подобрувања во глобалното владеење и демонстрација на нејзината улога како главна одговорна земја. Во својот извештај до 20-тиот Национален конгрес на КЗК, претседателот Си Џинпинг искрено ги повика „сите земји да ги почитуваат заедничките вредности на човештвото за мир, развој, правичност, правда, демократија и слобода; да се промовира меѓусебното разбирање и да се создадат поблиски врски со другите народи“, ефективно одговарајќи на универзалните очекувања и аспирации на сите народи, обезбедувајќи цврста врска на заедничките вредности за најшироко единство на меѓународната заедница и придонесувајќи за кинеската мудрост и кинеските решенија за реформа и изградба на глобалниот систем на управување.

Прво, мирот и развојот се заедничката причина за човештвото. На состанокот со претседателот на Европскиот совет Мишел, претседателот Си Џинпинг истакна дека „Кинаскиот развој претставува растечка сила за светски мир и Кина никогаш нема да бара хегемонија или да се вклучи во експанзионизам. Ова е свечено политичко ветување дадено од КЗК. волјата на преку 1,4 милијарди Кинези“. Сегашната меѓународна ситуација претрпе фундаментални промени и длабок контраст во меѓународната моќ, но мирот и развојот сè уште се тема на нашето време.Како што вели кинеската поговорка, „Универзалниот пат води кон поголемо добро од сите“. Мирот и развојот се незапирливиот тренд на историјата. Мирот е основната гаранција за напредокот и развојот на човечкото општество и глобалното владеење, додека развојот е неизбежен стремеж на човечките суштества да се стремат кон подобар живот и е практична цел на глобалното владеење. Мирот и развојот се предуслови за човековиот развој и заедничката визија на целото човештво. Глобалното владеење треба да ја следи основната премиса за мир и развој, да го замени конфликтот со дијалог и да ја замени загубата со победа, за да се постигне континуиран напредок кон подобар живот за човековата егзистенција.

Второ, правичноста и правдата се заедничкиот идеал на човештвото. Кога претседателот Си Џинпинг беше домаќин на 14-тиот Самит на БРИКС во јуни оваа година, тој предложи гласно да се зборува за правичност и правда и да се промовира практиката на вистински мултилатерализам во меѓународната заедница. Идеите изнесени од претседателот Си Џинпинг ја изразуваат заедничката желба на земјите во развој да го сакаат мирот и спокојството и да се спротивстават на хегемонијата и политиката на моќ, и ја демонстрираат цврстата решеност на Кина да го поддржува вистинскиот мултилатерализам. Со оглед на сегашниот сериозен јаз меѓу северот и југот во светот, огромниот јаз во развојот на земјите, честата појава на неправедни и неразумни појави, легитимните претензии на многу суверени земји, особено малите и средните, не биле соодветно адресирани. Кина се залага за правичност и правда како вредносен мерило на глобалното владеење, продлабочувајќи го разбирањето меѓу нациите и заговарајќи дека сите нации, без разлика на големината, се еднакви и треба да учествуваат заедно во работите на глобалното владеење. Кина цврсто го поддржува глобалниот мултилатерален систем на управување со Обединетите нации во неговото јадро, непоколебливо го поддржува претставувањето и гласот на сите суверени земји, особено земјите во развој, во системот на глобално управување, активно одговара на разумните барања на земјите во развој и заеднички промовира еднаквоста и уредноста на глобалното владеење.

Трето, демократијата и слободата се заедничка потрага на човештвото. Кога претседателот Си Џинпинг се сретна со американскиот претседател Џо Бајден во Бали, Индонезија, тој истакна дека „Слободата, демократијата и човековите права се заедничка потрага на човештвото и постојана потрага на Комунистичката партија на Кина. Америка има демократија во американски стил, а Кина има демократија во кинески стил. И двете се усогласени со националните услови." Демократијата и слободата се вредности што ги споделуваат повеќето земји и крајната стремеж кон човековиот социјален развој. Кина ја нагласува потребата од изградбата на мост на дијалог меѓу земјите заснован на заедничките вредности на демократијата и слободата, за да можат земјите ширум светот да учествуваат во глобалното управување врз основа на взаемно признавање и еднаквост. Поради разликите во идеологијата, полето на глобалното владеење често ги дели блоковите врз основа на идеологијата и се соочуваат едни со други. Некои научници и политичари дури и енергично ја застапуваат теоријата за судир на цивилизациите и крајот на историјата, што сериозно влијае на стабилноста на светскиот поредок. Кина го застапува концептот на глобално владеење кое се карактеризира со опсежни консултации, заеднички придонес и заеднички придобивки и активно ја промовира демократизација на правилата за глобално владеење. Кина се залага за напуштање на предрасудите, барајќи најголема конвергенција на вредности, теории и земји. Кина секогаш се обидува да ја прошири заедничката корист меѓу земјите.

Четврто, солидарноста и соработката се заедничка одговорност на човечкото суштество. Претседателот Си Џинпинг за време на неговите разговори со претседателот на Европскиот совет Мишел истакна дека со стабилноста на институциите, управувањето, политиката и развојот, Кина има доверба и способност да обезбеди многу потребна сигурност и стабилност на меѓународната заедница. Поделбата и конфронтацијата не се во интерес на ниту една партија, единството е вистинскиот избор. За да ги поддржуваме и промовираме заедничките вредности на целото човештво, мораме да дејствуваме, да придонесеме за остварување на заедничките вредности на човештвото преку сопственото истражување и практика и постојано да ја консолидираме основата. Претседателот Кси Џинпинг сукцесивно предложи иницијативи за глобален развој и иницијативи за глобална безбедност, нагласувајќи дека глобалните предизвици бараат глобални одговори, што ќе доведе до воспоставување чувство на заедница на интереси и заедничка иднина. Претседателот Си Џинпинг за време на Самитот на Г-20 во Бали истакна дека Г-20 треба да остане посветена на својата основачка цел за единство и соработка, да го продолжи духот на солидарноста и да го поддржува принципот на консензус. Кина е цврст застапник и активен практичар на заедничките вредности на целото човештво. Промовира градење на нов тип меѓународни односи со меѓусебно почитување, правичност и правда, и соработка меѓу двете страни, и дополнително ја промовира реформата на системот на глобално управување и меѓународниот систем.

Соочен со темата на времето, „Што не е во ред со светот, што да правиме?“, претседателот Си Џинпинг за време на разговорите со претседателот на Европскиот совет Мишел истакна дека 20-от Национален конгрес на КПК го дал одговорот на Кина, односно: Внатрешно, Кина ќе остане посветена на патот на социјализмот со кинески карактеристики, на филозофијата на развој насочена кон луѓето и на продлабочувањето на реформите и отворањето; Надворешно, Кина цврсто ќе води независна надворешна политика на мир, ќе ги поддржува своите надворешнополитички цели за заштита на светскиот мир и промовирање на заедничкиот развој и ќе остане посветена на промовирање заедница со заедничка иднина за човештвото. Кина е подготвена да работи со сите земји во светот за да застане на вистинската страна на историјата и човечкиот напредок, да ги поддржува и да ги пренесе заедничките вредности на целото човештво, да ги промовира реформите и изградбата на глобалниот систем на управување и заеднички да создадеме подобар иднина за светот.


Џанг Ѕуо, амбасадор на Народна Република Кина во Македонија 

Можеби ќе ве интересира

„Султанот“ и „царот“ продолжуваат со дружбата

„Султанот“ и „царот“ продолжуваат со дружбата