02 Јуни, 2023
0.0240

ПРВИТЕ 24 ЧАСА СЕ КЛУЧНИ ВО ПОТРАГАТА ПО ДЕЦА: На секои две минути во Европа исчезнува по едно дете

Објавено во: Свет 25 Мај, 2023

Добивај вести на Viber

По повод Меѓународниот ден на исчезнатите деца, 25 мај, Центарот за исчезнати и малтретирани деца денеска предупреди дека во Хрватска моментално се трагаат по 36 деца, а во Европа годишно исчезнуваат 250.000 деца, што е еквивалент на фактот дека едно дете исчезнува на секои две минути.

Европската мрежа на бесплатни телефони за помош за исчезнати деца минатата година добила вкупно 116.000 и 70.855 контакти во врска со 6.668 случаи, а во Хрватска функционира веќе 10 години. Таму на децата и на семејствата им се обезбедува бесплатна и непосредна емоционална, психолошка, социјална, правна и административна поддршка 24 часа на ден, секој ден.

Според извештајот за работата на Народниот правобранител за деца во 2022 година, од семејниот дом се иселиле 337 деца, од кои 283 се деца постари од 14 години. Од институции избегале 1.198 деца, а најголем број се момчињата на возраст над 14 години, се наведува. Дури две третини од децата кои побегнале ќе се вратат во рок од една недела, но доколку не се промени ситуацијата поради која тие побегнале, шансите за повторно бегство се поголеми. Истовремено, децата кои бегаат од своите семејства или институции се изложени на зголемен ризик од трговија со луѓе и сексуална експлоатација и злоупотреба, посочуваат од Центарот.

Затоа Центарот во соработка со организацијата Missing Children Europe повикува на имплементација на постоечките најдобри практики и технички можности. Ова подразбира воведување на Amber Alert системот за предупредување на пошироката јавност во случај на исчезнување на дете.

Се нагласува дека првите 24 часа се клучни во потрагата по деца.

ФОТО: EPA

Можеби ќе ве интересира

НОВА ДРОГА НА УЛИЦИТЕ: Поопасна е од хероин, на корисниците им се распаѓа ткивото

НОВА ДРОГА НА УЛИЦИТЕ: Поопасна е од хероин, на корисниците им се распаѓа ткивото

БРЕГЗИТ НЕ МУ ПОМОГНА НА ЛОНДОН, НИКОГАШ НЕМАЛО ПОВЕЌЕ НОВИ ИМИГРАНТИ: Балканската рута повторно најкритична

БРЕГЗИТ НЕ МУ ПОМОГНА НА ЛОНДОН, НИКОГАШ НЕМАЛО ПОВЕЌЕ НОВИ ИМИГРАНТИ: Балканската рута повторно најкритична

КАКО ИЗГЛЕДА ЗАТВОРСКИОТ ДЕН НА МИЛИЈАРДЕРКАТА ОД СИЛИКОНСКАТА ДОЛИНА: Холмс станува во 6.00 и има саатнина од 0,12 долари, вака цели 11 години

КАКО ИЗГЛЕДА ЗАТВОРСКИОТ ДЕН НА МИЛИЈАРДЕРКАТА ОД СИЛИКОНСКАТА ДОЛИНА: Холмс станува во 6.00 и има саатнина од 0,12 долари, вака цели 11 години

ДЕТАЛНА ЛЕТНА ПРОГНОЗА ЗА ЦЕЛА ЕВРОПА, БАЛКАНОТ ПОД ГОЛЕМ РИЗИК ОД ПОПЛАВИ: Скандинавија ќе ја зафатат пожари

ДЕТАЛНА ЛЕТНА ПРОГНОЗА ЗА ЦЕЛА ЕВРОПА, БАЛКАНОТ ПОД ГОЛЕМ РИЗИК ОД ПОПЛАВИ: Скандинавија ќе ја зафатат пожари

ОД 200 СЕГА СЕ САМО 12 СИМПТОМИ НА ДОЛГ КОВИД: Објавена е нова научна студија

ОД 200 СЕГА СЕ САМО 12 СИМПТОМИ НА ДОЛГ КОВИД: Објавена е нова научна студија

Макрон ги искара властите во Приштина, потпишаа договор, ама не го почитуваат

Макрон ги искара властите во Приштина, потпишаа договор, ама не го почитуваат

Австралиски вулкан во близина на Антарктикот исфрла лава

Австралиски вулкан во близина на Антарктикот исфрла лава

НАТО испраќа 700 војници на Косово и ќе прати уште ако има потреба

НАТО испраќа 700 војници на Косово и ќе прати уште ако има потреба

УКРАИНА ТВРДИ: Во секое време знаеме каде се Путин и Пригожин

УКРАИНА ТВРДИ: Во секое време знаеме каде се Путин и Пригожин