13 Април, 2024
0.0270

СЕ ОЧЕКУВА ОВАА ЗЕМЈА ДА ГО ДОЖИВЕЕ НАЈБРЗИОТ РАСТ НА БОГАТСТВО ВО СВЕТОТ - еве како дојдоа до тоа

Објавено во: Економија 25 Февруари, 2024

Добивај вести на Viber

Благодарение на натамошното зацврстување на својот статус како глобален производствен центар, Виетнам треба да го доживее најбрзиот раст на богатството во следната деценија, според Henley & Partners.

Според аналитичарот на New World Wealth, се предвидува дека Виетнам ќе доживее раст на богатството од 125 проценти во следните 10 години, што според анализата на фирмата е најголем пораст на богатството во однос на БДП по глава на жител и бројот на милионери на која било земја во светот.

Според аналитичарот, причината за тоа е тоа што „Виетнам е сè попопуларен производствен центар за меѓународни корпорации за технологија, автомобилска индустрија, електроника, мода и текстил“. Второто место го зазема Индија, која ќе стане трета по големина економија во светот до 2027 година и се предвидува дека ќе има зголемување на богатството за 110 проценти.

Во Виетнам живеат 19.400 милионери и 58 мултимилионери, а за разлика од другите азиско-пацифички земји, Виетнам важи за релативно безбедна земја, што е дополнителен поттик за мултинационалните компании да отворат свои филијали во таа земја.

Дополнително, светски познатата компанија McKinsey наведува дека стратешката локација, односно фактот што ја дели копнената граница со Кина, е блиску до сите поголеми поморски патишта, ниските трошоци за работна сила и инфраструктурата што го поттикнува извозот, го направиле Виетнам „најатрактивна деловна дестинација“.

Треба да се напомене дека виетнамскиот БДП по глава на жител пред 10 години беше околу 2.190 долари, а денес, ако им се верува на податоците на Светска банка, тој е 4.100 долари, односно речиси двојно поголем.

Магнет за странски странски инвестиции

Виетнам, исто така, имаше корист од трговските тензии меѓу САД и Кина и голем број мултинационални компании почнаа да го диверзифицираат производството во Виетнам во обид да ја намалат зависноста од Кина, што поттикна силен прилив на странски странски инвестиции (во 2023 година, странските странски инвестиции во Виетнам се зголеми за 32 проценти).

Исто така, странските инвестиции се долгорочни и гарантираат подобри работни места и попристојни плати што ќе им овозможат на милиони Виетнамци да го подобрат квалитетот на животот.

Фактори на ризик

Сепак, постојат неколку фактори кои би можеле да го забават економскиот раст и развој на Виетнам. Една од нив е локалната работна сила, која ќе мора дополнително да се едуцира за да одговори на напорните и сложени работни места.

Дополнително, продолжената глобална рецесија, исто така, може да влијае на потребите на потрошувачите на развиените пазари, што, пак, може да влијае на производниот сектор и извозот на Виетнам, исто како и остриот пад на вредноста на виетнамскиот донг.

Сепак, она за што повеќето аналитичари се согласуваат е дека многу негативни фактори ќе треба да се спојат за да се забави сегашниот економски раст на Виетнам.

Пословни.хр

Можеби ќе ве интересира

„Длабоко сум благодарена за довербата и поддршката“ - Георгиева останува да раководи со ММФ

„Длабоко сум благодарена за довербата и поддршката“ - Георгиева останува да раководи со ММФ

ЗНАЧИТЕЛЕН РАСТ НА ИЗВОЗОТ НА БРОДОВИ ОД ШАНГАЈ - за само два месеци вредноста надминува 1 милијарда американски долари

ЗНАЧИТЕЛЕН РАСТ НА ИЗВОЗОТ НА БРОДОВИ ОД ШАНГАЈ - за само два месеци вредноста надминува 1 милијарда американски долари

„Резултатите требаше да бидат подобри“ - зголемен е бројот на термоелектрани на јаглен во светот

„Резултатите требаше да бидат подобри“ - зголемен е бројот на термоелектрани на јаглен во светот

ФОЛКСВАГЕН СЕ ШИРИ ВО КИНА - најавија инвестиција од 2,5 милијарди евра

ФОЛКСВАГЕН СЕ ШИРИ ВО КИНА - најавија инвестиција од 2,5 милијарди евра

ЈА НАДМИНА НИГЕРИЈА: Koја држава е најголем производител на нафта во Африка?

ЈА НАДМИНА НИГЕРИЈА: Koја држава е најголем производител на нафта во Африка?

НЕМА ДА ИМ ДАВА ГОТОВИНА: Германија сака да го обесхрабри доаѓањето на бегалците

НЕМА ДА ИМ ДАВА ГОТОВИНА: Германија сака да го обесхрабри доаѓањето на бегалците

МФ: Системска контрола на финансиските друштва по стапување на сила на Правилникот за кредитен ризик – проценка на кредитната способност и идентификација на клиентот

МФ: Системска контрола на финансиските друштва по стапување на сила на Правилникот за кредитен ризик – проценка на кредитната способност и идентификација на клиентот

ВМРО – ДПМНЕ ја прифати Декларацијата за развивање и унапредувње на приватниот геодетски сектор

ВМРО – ДПМНЕ ја прифати Декларацијата за развивање и унапредувње на приватниот геодетски сектор

ПРОДОЛЖУВА РАСТОТ НА ТУРИСТИТЕ ВО ЗЕМЈАВА - и февруари имало повеќе странци отколку домашни гости

ПРОДОЛЖУВА РАСТОТ НА ТУРИСТИТЕ ВО ЗЕМЈАВА - и февруари имало повеќе странци отколку домашни гости