20 Јуни, 2024
0.3423

СЕ ПОВЛЕКУВА УШТЕ ЕДЕН ПРОИЗВОД - на Хрватите им се советува да внимаваат ако го купиле

Објавено во: Економија 22 Септември, 2023

Добивај вести на Viber

Државниот инспекторат на Република Хрватска го повлече Ји Јуан 100 проценти чисто масло од црн сусам (150 ml) од продажба, со препорачан датум за употреба од 20 февруари 2026 година.

Имено, производот со потекло од Сингапур е повлечен поради утврдената покачена количина на ароматични јаглеводороди (MOAH).

„Не е во согласност со Регулативата (ЕЗ) бр. 178/2002 на Европскиот парламент и на Советот од 28 јануари 2002 година за воспоставување на општите принципи и услови на законот за храна, формирање на Европската агенција за безбедност на храна и воспоставување процедури во областите на безбедноста на храната“, наведува Инспекторатот.

Инаку, производител на ова масло е сингапурската Oh Aik Guan Food Industrial, увозник е холандската Heuschen & Schrouff, а на хрватските потрошувачи им беше достапно во малопродажба преку добавувачите од Азија и Пан Азија.

Можеби ќе ве интересира

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ВОВЕДУВА ЦАРИНИ ЗА ЈАЈЦА И ОВЕС ОД УКРАИНА - веќе е достигнат лимитот

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ВОВЕДУВА ЦАРИНИ ЗА ЈАЈЦА И ОВЕС ОД УКРАИНА - веќе е достигнат лимитот

МТЕЛ ПРЕГОВАРА ЗА КУПУВАЊЕ НА ЛАЈКАМОБАЈЛ - фирмата ќерка на српски Телеком сака да го шири деловното работење на македонскиот пазар

МТЕЛ ПРЕГОВАРА ЗА КУПУВАЊЕ НА ЛАЈКАМОБАЈЛ - фирмата ќерка на српски Телеком сака да го шири деловното работење на македонскиот пазар

ФАКТОР АНАЛИЗА: Само модата никогаш не излегува од мода! Кои се омилените модни продавници во кои лани потрошивме над 134 милиони евра?

ФАКТОР АНАЛИЗА: Само модата никогаш не излегува од мода! Кои се омилените модни продавници во кои лани потрошивме над 134 милиони евра?

Кина ги зголемува напорите да го изгради Шангај во силен меѓународен финансиски центар

Кина ги зголемува напорите да го изгради Шангај во силен меѓународен финансиски центар

ФАКТОР АНАЛИЗА: ЕВЕ КОЛКУ ЗАРАБОТИЛЕ ФИРМИТЕ ШТО ПРОИЗВЕДУВААТ ЛЕБ

ФАКТОР АНАЛИЗА: ЕВЕ КОЛКУ ЗАРАБОТИЛЕ ФИРМИТЕ ШТО ПРОИЗВЕДУВААТ ЛЕБ

БУГАРИЈА Е НАЈЛОША ВО ЕУ: Каде е Македонија со БДП во однос на ЕУ?

БУГАРИЈА Е НАЈЛОША ВО ЕУ: Каде е Македонија со БДП во однос на ЕУ?

ДОБРА ВЕСТ ЗА КВАЛИФИКУВАНИТЕ РАБОТНИЦИ: Германија ги олеснува процедурите

ДОБРА ВЕСТ ЗА КВАЛИФИКУВАНИТЕ РАБОТНИЦИ: Германија ги олеснува процедурите

ПОЛН КАПАЦИТЕТ ЌЕ ИМААТ ЗА ДВЕ ГОДИНИ: Држава во ЕУ почна да ископува ураниум

ПОЛН КАПАЦИТЕТ ЌЕ ИМААТ ЗА ДВЕ ГОДИНИ: Држава во ЕУ почна да ископува ураниум

ФАКТОР АНАЛИЗА: Во Македонија се прават милиони од експлозиви

ФАКТОР АНАЛИЗА: Во Македонија се прават милиони од експлозиви