22 Септември, 2018
0.2919
    ALK 8001    -0.04%     BESK 10100    0%     CEVI 1000    0%     GRNT 820    0%     KMB 5174.73    0.16%     MPOL 314    0%     MPT 47013    -1.53%     OHB 6600    0.79%     OKTA 4296.07    0.92%     RZTK 526    0%     RZUS 108    0%     STB 1115    0.54%     STBP 1158    0.73%     TNB 14007.94    0.06%     TTK 1135    -0.03%     UNI 2307.38    -0.99%

Секој треба да ги знае барем овие 5 работи за сопствените пари

Објавено во: Финансии 11 Март, 2018

Дали сте сигурни дека знаете доволно за вашите лични финансии? Нивното управување може да биде досадно, но од исклучително значење е да се избегнат изненадувања и да не си предизвикате финансиски стрес. Ако не друго, Форбс ве советува како да бидете свесни за барем неколку работи:

1. Треба да знаете точно колку пари имате во дадено време и да ги следите промените во износите најмалку на секои три месеци. Следете го внимателно и плаќањето на кредити и долгови ако ги имате.

2. Треба да го знаете односот помеѓу она што го заработувате и што го трошите. Ако си дозволиш повеќе од своите способности, порано или подоцна ќе бидеш во неволја.

3. Треба да бидете свесни за вашите финансиски цели, времето што сакате да го направите и за ризиците што ги сакате да ги преземете во нивно име. Обидете се да го следите сопствениот план што е можно поблиску.

4. Запознајте се со оданочувањето на вашата заработка и што ќе биде со идните инвестиции за кои планирате. Ако не се чувствувате сигурни во нешто, консултирајте се со специјалист.

5. Последно, но не и најмалку важно - знајте што не знаете. Направете листа на финансиски теми за кои не сте запознаени, но кои се важни за вашиот мир и иднина. Направете обид да ги научите барем основите за нив.

Можеби ќе ве интересира

Зошто просечната плата во Македонија се намалува во летните месеци?

Зошто просечната плата во Македонија се намалува во летните месеци?

Поголеми плати на сметка од 1 октомври во училиштата, градинките и болниците

Поголеми плати на сметка од 1 октомври во училиштата, градинките и болниците

Немаат работа, ама за 30.000 не стануваат од кревет

Немаат работа, ама за 30.000 не стануваат од кревет

НЕМА КОЈ ДА ГРАДИ И ПОПРАВА: Кризата за работници ќе им ги уништи фирмите

НЕМА КОЈ ДА ГРАДИ И ПОПРАВА: Кризата за работници ќе им ги уништи фирмите

Роден е во сиромаштија а денес е најдобар во бизнисот: Советува како да заработите повеќе пари

Роден е во сиромаштија а денес е најдобар во бизнисот: Советува како да заработите повеќе пари

(ФОТО) ГИ ЧУВА ДЕЦАТА НА БОГАТИТЕ НА ПАТУВАЊА: Какви искуства доживеала не можете да замислите

(ФОТО) ГИ ЧУВА ДЕЦАТА НА БОГАТИТЕ НА ПАТУВАЊА: Какви искуства доживеала не можете да замислите

Директорот на Инстаграм и милијардер има лек: Како тој се бори против мрзеливоста?

Директорот на Инстаграм и милијардер има лек: Како тој се бори против мрзеливоста?

Пет општини ќе добијат грантови за подобрување на социјалните услуги

Пет општини ќе добијат грантови за подобрување на социјалните услуги

ОД ЕНТУЗИЈАЗАМ ДО УСПЕШЕН БИЗНИС: Како Англичанец ја оживеа верзијата на комунистичка Веспа

ОД ЕНТУЗИЈАЗАМ ДО УСПЕШЕН БИЗНИС: Како Англичанец ја оживеа верзијата на комунистичка Веспа