20 Август, 2019
0.0333

Шест овошки кои носат топ заработка

Објавено во: Агробизнис 12 Декември, 2018

Има шест овошки кои бараат работа, но на крајот носат и добра заработка. 

Лешникот е најисплатлива овошка на нашите простори. Ако го засадите, по пет до десет години можете да очекувате профит. 

За вишната се потребни 10.000 до 15.000 евра за подигање на насад со најсовремена технологија, а цената скока во бербата и секако се исплати. 

Дуњата полн род има по пет години, а се исплати посебно ако од неа се прави квалитетна ракија. 

Сливата е идеална да ја одгледуваат млади луѓе, и исто како и претходната овошка може да се користи за производство на ракија. 

Петта е црешата, која бара големи вложувања, но нејзината цена секогаш е висока. 

За боровница се потребни вложувања од 5.000 евра,  и таа лесно се одгледува. Таа последниве години доживува бум на Балканот. 

Можеби ќе ве интересира

На кое дереџе е македонскиот земјоделец со цените на зеленчукот и овошјето?

На кое дереџе е македонскиот земјоделец со цените на зеленчукот и овошјето?

Нема договор за откупната цена на грозјето: Лозарите и винариите не се на иста фреквенција

Нема договор за откупната цена на грозјето: Лозарите и винариите не се на иста фреквенција

Димковски: Денеска се исплатија 106 милиони денари за интервентната мерка за индустриско јаболко

Димковски: Денеска се исплатија 106 милиони денари за интервентната мерка за индустриско јаболко