26 Април, 2018
0.1042

Што ако пукне балонот на биткоинот?

Објавено во: Анализа 17 Јуни, 2017

Често пазарите беснеат и се дуваат, но бумот во дигиталната валута биткоин е исклучителен. Цената му скокна над два пати за само два месеци. Ако некој доволно бил паметен или насреќа купил биткоини за 1000 долари во јули 2010 година, кога цената беше само 0,05 долари, сега би поседувал имот од 46 милиони долари. И други криптовалути забележаа раст, а нивната заедничка пазарна вредност е околу 80 милијарди долари.

Толку остри скокови ретко се отпорни. Почесто од било кога сега зборот „биткоин“ се дружи со „балон“. Важно е сепак прашањето што му ја качи цената. Дали ова е само шпекулација, или доказ дека биткоинот влегува во клучна улога како средство за размена или складиште на вредност? Со други зборови, дали биткоинот е како лале, злато или долар - или нешто сосема поинакво, прашува во своја анализа на темата „The Economist“.

Да започнеме со тоа, дека е ништо повеќе од манија по лалињата, шпекулативна хистерија, при што зголемените цени стимулираа повеќе купувачи независно од суштината на средството. Сегашната траекторија на биткоинот навистина изгледа маестрална. Се натрупаа ситни инвеститори.

Личи на рај за арамии, но за разлика од лалињата, биткоините имаат широка вистинска употреба. Сега со нив се купува сè - од пици до компјутери. А што да кажеме за златото? Сигурно биткоините имаат повеќе од привремена сличност. Златобарателите не им веруваат на владите и на трендовите да печатат пари; така е и со познавачите на биткоини: ниту една централна банка не одговара за криптовалутата.

Но една вредност не би требало да скока колку оваа: биткоинот се распадна од над 1100 долари на крајот на 2013 година до под 200 година подоцна, пред да скокне на неверојатни сегашни врвови. Наместо да биде само вид на дигитално злато, биткоинот се залага за благородни цели: да биде менувачница за средства како еврото, јенот или доларот. Регулаторите почнуваат да го сфатќаат сериозно. Скокот во цената му може до одреден степен да се објасни со одлуката на Јапонија да го третира како и секоја друга валута.

Но системот на биткоините оперира на лимитот и програмерите не можат да се разберат како да го зголемат бројот на метаболичките зделки кои системот може да ги поддржи. 

Ако биткоинот и други криптовалути не личат на ништо друго, тогаш што се? Најдобрата споредба можеби е со интернет и точка-com бумот кој тој го создаде на крајот на 90-тите години. Слично на интернет, и виртуелните валути ја олицетворуваат иновацијата и ја предизвикуваат уште повеќе. Сами по себе тие се експеримент како да се одржи јавна база на податоци, без никој, на пример банка, да одговара за тоа. А блок-синџирите се платформи за понатамошни експерименти. 

Ако има термин како здрав балон, овој е токму таков. Сигурно регулаторите треба да внимаваат криптовалутите да не станат средство за криминални активности како дрога. Но, тие треба добро да размислат пред да удрат цврсто. Прекумерна цврстина може не само да го пукне балонот, но и да го затвори патот на голем дел од корисната иновација која веројатно може да биде постигната заедно со него.

Можеби ќе ве интересира

Заев ги пофали граѓаните за препораката на ЕК - Што е следно?

Заев ги пофали граѓаните за препораката на ЕК - Што е следно?