19 Септември, 2020
0.0226

Сопственикот на банката обвинува: поранешниот директор Петковски го натера вујко му да формира фирма со пет илјади евра, а потоа му даде кредит од 1,2 милиони евра

Објавено во: Економија 14 Август, 2020

На денешнта прес конференција Трифун Костовски рече дека главниот виновник за тоа што банката западна во ваква тешка состојба, е поранешниот претседател на Управниот Одбор, Николче Петковски, кој долги години беше на кормилото на банката.

„Кога и после долго време ќе го пршав - каде се парите што пропаднаа, тој ми вели дека се во банката, но јас не можам да ги најдам тие пари во банката. Ги нема ниту на сметка во банката, ниту во трезор, ниту никаде. Не може да ги нема парите, а да не пропаднале“, обвини Костовски.

Рече дека ќе поднесе кривична пријава против Николче Петковски за злоупотреби и дека ќе го гони до крајот на животот за тоа што ја довел банката во ваква ситуација, но најмногу заради тоа што во ваква ситуација се доведоа клиентите. 

Но, како што нагласи бизнисменот, тој не сака да се иззема и себеси од одговорност, што му верувал на Петковски, и што го превел буквално жеден преку вода.

„Што да кажам, јас бев претседател на Надзорен одбор, што всушност треба да биде контрола над Управниот одбор, но не успеав да ги спречам тие лоши пласмани што и пресудија на банката. Ете бев преведен жеден преку вода“, рече Костовски на денешната прес конференција.

За да долови каква штета нанел Петковски, Костовски рече дека го натерал неговиот вујко да формира фирма со само пет илјади евра непаричен влог, а бргу потоа му дал кредит од 1,2 милиони евра.

„Но, вече за три дена ги немаше парите“, тврди Костовски.

Вели и дека наводно, Петковски со својот вујко, како претседател на УО, склучил договор за прочистување на воздухот во банката, за дури 80 илјади денари месечно.

А новинарот Саше Ивановски имаше серија прашања на оваа тема на денешниот прес. Тој го праша Коста Костовски дали е точно дека и тој давал амин на овие кредити што ги одобрувал Петковски, а кои ја заглавија банката, но таткото и синот тоа го демантираа.

За досегашниот директор, пак, Горан Трајковски, Трифун Костовски имаше само пофални зборови. Рече дека Горан Трајковски немал ни пет дена да работи во нормални околности, туку постојано морал да се грижи за наплата на лоши побарувања на банката.

„Горан Трајковски беше вовлечен во еден маѓепсан круг, во кој банката беше во лоша состојба, а НБМ имаше преземено мерки врз банката. Но, Горан Трајковски даде голем придонес и наплати голема сума на побарувања, што значи многу помогна за банката“, нагласи Костовски. 

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Одржана 36. сесија на Клубот на истражувачите

Одржана 36. сесија на Клубот на истражувачите

А1 Македонија: Зачуваниот мобилен интернет може да го размените за друга услуга

А1 Македонија: Зачуваниот мобилен интернет може да го размените за друга услуга

Јосифовски побара од Бесими да се укине царината за увоз на природен гас

Јосифовски побара од Бесими да се укине царината за увоз на природен гас

Мукаетов до Бесими: Да не плаќаме двојно данок за дополнителното здравствено осигурување на вработените

Мукаетов до Бесими: Да не плаќаме двојно данок за дополнителното здравствено осигурување на вработените

Десет милиони евра од државата како гаранции за кредити на фирмите

Десет милиони евра од државата како гаранции за кредити на фирмите

Лошите временски услови предизвикаa елементарна катастрофа кај голем дел од лозовите насади во тиквешкиот регион

Лошите временски услови предизвикаa елементарна катастрофа кај голем дел од лозовите насади во тиквешкиот регион

СТАРОНОВИ ИНВЕСТИЦИИ: Киел ќе гради нова фабрика во тетовската зона, ама не смее да го затвори објектот во Желино

СТАРОНОВИ ИНВЕСТИЦИИ: Киел ќе гради нова фабрика во тетовската зона, ама не смее да го затвори објектот во Желино

ЗБОГУМ ПОНИСКИ КАМАТИ НА КАРТИЧКИ И НА МИНУСИ - со вонредната состојба заврши и пониската затезна каматна стапка

ЗБОГУМ ПОНИСКИ КАМАТИ НА КАРТИЧКИ И НА МИНУСИ - со вонредната состојба заврши и пониската затезна каматна стапка

Министерството за економија започна да ги исплаќа ваучерите за домашен туризам, најголемата заработка засега е 50.000 евра

Министерството за економија започна да ги исплаќа ваучерите за домашен туризам, најголемата заработка засега е 50.000 евра