11 Јули, 2020
0.0270

Србија со јавен долг повисок од 17 милијарди евра

Објавено во: Балкан 29 Јануари, 2013

Јавниот долг на Србија на крајот на 2012 година изнесуваше 17,67 милијарди евра, што значи дека во текот на 2012 година е зголемен за 2,89 милијарди евра. На крајот на декември 2012 година учеството на јавниот долг во српскиот БДП бил на ниво од 61,5 отсто. Најголемиот дел од јавниот долг и натаму е во странски валути од кои најмногу се евра - 50,9 отсто, американски долари 22,8 отсто, динари 18,9 отсто, специјални права на влечење 5,6 отсто и останати валути 1,8 отсто, покажуваат официјалните податоци. Заклучно со 31 декември 2012 година, Србија ги отплати обврските во износ од 3,3 милијарди евра, од кои главници во износ од 2,7 милијарди и камати во износ од 0,6 милијарди евра.

Можеби ќе ве интересира

НИКОЈ НЕ СЕ СПАСИ ОД ВТОРИОТ БРАН - балканските држави избројаа рекордни новозаразени

НИКОЈ НЕ СЕ СПАСИ ОД ВТОРИОТ БРАН - балканските држави избројаа рекордни новозаразени

ИМ ГО ВИДОВМЕ ВИСТИНСКОТО ЛИЦЕ, ПОЧНАА ДА СЕ ТЕПААТ МЕЃУ СЕБЕ - Вучиќ за протестантите

ИМ ГО ВИДОВМЕ ВИСТИНСКОТО ЛИЦЕ, ПОЧНАА ДА СЕ ТЕПААТ МЕЃУ СЕБЕ - Вучиќ за протестантите

ХАОС ВO БЕЛГРАД: Демонстранти ја напаѓаат полицијата, едно лице е повредено со нож

ХАОС ВO БЕЛГРАД: Демонстранти ја напаѓаат полицијата, едно лице е повредено со нож

БЕЛГРАД: Демонстрантите почнаа да влегуваат во зградата на српското собрание

БЕЛГРАД: Демонстрантите почнаа да влегуваат во зградата на српското собрание

УНЕСКО, Грција и Русија се побунија за Аја Софија

УНЕСКО, Грција и Русија се побунија за Аја Софија

Во Црна Гора короната зема замав

Во Црна Гора короната зема замав

БРОЈ НА ПОЧИНАТИ ОД КОРОНА: Србија е трета во Европа

БРОЈ НА ПОЧИНАТИ ОД КОРОНА: Србија е трета во Европа

Прво негативен корона тест, па потоа влез во Грција

Прво негативен корона тест, па потоа влез во Грција

Катимерини: Граѓаните на Северна Македонија пред клучни избори

Катимерини: Граѓаните на Северна Македонија пред клучни избори