16 Јуни, 2019
0.0182

Српскиот пазар како половина Балкан

Објавено во: Балкан 27 Јануари, 2013

За три години прометот во Србија ќе биде за 50 отсто поголем, во Словенија за 15,5 отсто, во Хрватска за 8,3. Малопродажбата во Србија сеуште не е развиена. Во споредба со Словенија, а посебно со Хрватска засега познати странски ланци немаат влезено во земјата. Сепак тоа не значи дека и во иднина ќе остане така, бидејки Србија како што предвидуваат експертите ја очекува блескава иднина, посебно од вложувања на светски трговци кои “фрлија око на земјата“ која има повеќе од седум милиони потенцијални потрошувачи. За потенцијалот на српскиот пазар се направени повеќе економски анализи меѓу кои и она на „Бизнис монитор интернешнал“, каде е направена споредба со пазарот во нашиот регион. По ова истражување, Србија има најголем потенцијал. Бидејки гледано во долари во текот на 2012 година потенцијалот е “тежок“ 70, 6 милијарди долари, а до 2016 се очекува раст над 105 милијарди долари. Во проценти станува збор за раст од 50 отсто. Додека според анализата на „Бизнис монитор“ се очекува прометот на пазарот во Словенија да падне за 15, 5 отсто во наредните три години, а во Хрватска ќе порасне само за 8,3 отсто. Според проценките на аналитичарите странските инвестиции во иднина ќе бидат насочени кон пазарот на Полска, Турција и Русија. Од регионот единствен пазар кон кого ќе бидат насочени ќе биде Србија.

Можеби ќе ве интересира

(ФОТО) ЖЕНА ЗАВАРУВАЧ: Кога ќе го земе апаратот за заварување, сите мислат дека се шегува

(ФОТО) ЖЕНА ЗАВАРУВАЧ: Кога ќе го земе апаратот за заварување, сите мислат дека се шегува

НЕВРАБОТЕНА НЕ САКАЛА ДА ЧЕКА: Досега поминала половина свет

НЕВРАБОТЕНА НЕ САКАЛА ДА ЧЕКА: Досега поминала половина свет

АКО СТЕ ВО ГРЦИЈА ВНИМАВАЈТЕ: Овој пожар брзо се шири

АКО СТЕ ВО ГРЦИЈА ВНИМАВАЈТЕ: Овој пожар брзо се шири

(ВИДЕО) Собир на СПЦ во Подгорица поради црковиот имот

(ВИДЕО) Собир на СПЦ во Подгорица поради црковиот имот

Мицотакис ќе има двојно повеќе пратеници од Ципрас - што ова ќе значи за Македонија?

Мицотакис ќе има двојно повеќе пратеници од Ципрас - што ова ќе значи за Македонија?

МАПА: Еве што и каде се произведувало во Југославија

МАПА: Еве што и каде се произведувало во Југославија

(ВИДЕО) Демонстранти фрлаа камења врз автомобилот на Еди Рама

(ВИДЕО) Демонстранти фрлаа камења врз автомобилот на Еди Рама

Бугарија против растурањето на „пакетот“ Македонија - Албанија

Бугарија против растурањето на „пакетот“ Македонија - Албанија

Грци запалија албански туристички автобус

Грци запалија албански туристички автобус