01 Декември, 2020
0.0292

Субвенции за струја за семејствата погодени од Ковид: Се бараат пари

Објавено во: Економија 30 Октомври, 2020

Регулаторната комисија за енергетика не отстапува. Ја проширува акцијата и бара државата да дозволи повеќе граѓани кои се погедени од ковид кризата да добиваат субвенции, олеснувања за заштита од енергетска сиромаштија. Барањето е по зголемувањето на цената на електричната енергија, но најмногу со продолжувањето на економската криза, а како сугестија од европската енергетска заедница – Владата во специфични услови мора да гарантира дека секој граѓанин има струја, вода и затоплување. Првиот човек на Регулаторната комисија за енергетика Марко Бислимовски вели дека ова барање е дадено претходно но дека сега се интензивираат активностите. Во тек е подготовката на буџетот за следната година, со што повеќе пари за оваа намена треба да бидат поместени во проекциите за следната година.

И претходно сум споменал, сега се интензивира акцијата и се бара зголемување на опфатот на ранливи домаќинства кои ќе добиваат олеснувања за заштита од енергетска сиромаштија. Моментно тоа се само корисниците на социјална помош, но тоа не е доволно. Во услови на ковид криза таа категорија граѓани која има потреба од помош се зголеми и таква социјална заштита е потребна, рече Бислимовски на он лајн дебата организирана од Стопанската комора.

Бислимовски им ја потенцираше неодамна идејата и на синдикалните лидери со кои имаше средба. Сега извесно е дека вакво расположение има и кај Владата со што најверојатно ќе се прошири листата на семејства кои добиваат помош.

Македонија ја имплементираше целокупната потребна легислатива и го реформираше електро-енергетскиот сектор во согласност со третиот енергетски пакет. Националната легислатива опфаќа и правила кои се однесуваат на енергетска сиромаштија во која се дава можност на државата да субвенционира дел од сметките за струја за најранливите категории. Мерката би била привремена и најмногу би се однесувала на граѓаните кои имаат проблем со примањата поради Ковид.

Инаку Бислимовски вели и дека гарантарината топлинска енергија за граѓаните е тешко одржлива во некои објекти поради тоа што доста од нив не се енергетски ефикасни. Вели дека има некои згради во кои со истата испорачана енергија, кај корисниците дома е по 20 степени, кај други згради по над 25 степени. Гарантираната топлнина е 21 степен, но Бислимовски спомена дека има тенденција во европските земји тој степен да се намалува. Така моментно било во Германија каде се гарантира 19 степени.

А.Т.

Можеби ќе ве интересира

Бесими: Добро е што има многу амандмани на предложениот буџет

Бесими: Добро е што има многу амандмани на предложениот буџет

Министерството за економија ќе ги испрати до Влада предлозите за недела како неработен ден

Министерството за економија ќе ги испрати до Влада предлозите за недела како неработен ден

И ВО КОВИД ПАНДЕМИЈА РАБОТОДАВАЧИТЕ МОРА ДА ИСПЛАТАТ К-15: За 2020 регресот за годишен одмор над 10.000 денари

И ВО КОВИД ПАНДЕМИЈА РАБОТОДАВАЧИТЕ МОРА ДА ИСПЛАТАТ К-15: За 2020 регресот за годишен одмор над 10.000 денари

Извршителите наплатиле од државата рекордни 22 милиони евра

Извршителите наплатиле од државата рекордни 22 милиони евра

Странските инвестиции повторно во минус, има ли плафон за цехот од кризата

Странските инвестиции повторно во минус, има ли плафон за цехот од кризата

Колку години ќе постат акционерите на најголемиот производител на сувомесно?

Колку години ќе постат акционерите на најголемиот производител на сувомесно?

КРИЗАТА ГО ЗЕМА ДАНОКОТ: Се намалил бројот на работници во индустријата

КРИЗАТА ГО ЗЕМА ДАНОКОТ: Се намалил бројот на работници во индустријата

Доларот паѓа, повеќе не е водечка валута во светот

Доларот паѓа, повеќе не е водечка валута во светот

НОВИ 15.000 ЛУЃЕ БЕЗ РАБОТА: Зошто се зголеми невработеноста?

НОВИ 15.000 ЛУЃЕ БЕЗ РАБОТА: Зошто се зголеми невработеноста?