15 Јули, 2020
0.0268

Црногорците претпочитаат државна работа, макар и за пониска плата

Објавено во: Балкан 28 Јануари, 2013

Две третини од граѓаните на Црна Гора би сакале да работат во државна администрација за помала плата, отколку во приватниот сектор за поголема, покажуваат податоците од извештајот на Канцеларијата на Обединетите нации за развој (УНДП) во Подгорица.

Според истиот извештај, 90 проценти сметаат дека за успех во животот најважно е да се имаат добри врски со влијателни луѓе. Мнозинството граѓани, односно 64 проценти повеќе би сакале да работат во јавниот сектор за помала плата, отколку во приватниот за поголема, истакнува постојаниот претставник на УНДП во Црна Гора Растислав Врбенски , додека 42 проценти од граѓаните сметаат дека владата е одговорна за сите да имаат работа, односно да се социјално безбедни.

Загрижува податокот дека девет од десет граѓани веруваат дека за успех во животот и кариерата е потребно да се имаат добри врски со луѓе кои се на високи функции и со политичко влијание, истакнува тој.

Само 53 проценти од вработените испитаници работат на работно место за кое се школувани, покажува Извештајот.

Можеби ќе ве интересира

Србија и Црна Гора се тргнати од листата безбедни земји на ЕУ

Србија и Црна Гора се тргнати од листата безбедни земји на ЕУ

За 40 евра се продавале лажирани тестови на границата меѓу Бугарија и Грција

За 40 евра се продавале лажирани тестови на границата меѓу Бугарија и Грција

АЈА СОФИЈА ЈА ПРЕЛЕА ЧАШАТА: Eвропа размислува за санкции против Турција

АЈА СОФИЈА ЈА ПРЕЛЕА ЧАШАТА: Eвропа размислува за санкции против Турција

ЗЕМЈА ВО РЕГИОНОТ: Aко купите стан, добивате и државјанство

ЗЕМЈА ВО РЕГИОНОТ: Aко купите стан, добивате и државјанство

Заразено цело српско семејство на одмор во Грција: Во болница се и трите деца

Заразено цело српско семејство на одмор во Грција: Во болница се и трите деца

Во Дубровник двојно поевтино од лани, но туристи нема

Во Дубровник двојно поевтино од лани, но туристи нема

Од вторник: Во Унгарија ќе можат Кинези, но не и Македонци

Од вторник: Во Унгарија ќе можат Кинези, но не и Македонци

Вработени двајца имами за Аја Софија

Вработени двајца имами за Аја Софија

ЕПИДЕМИЈАТА И ВО СРБИЈА НЕ СТИВНУВА - нови 287 заразени и 11 починати

ЕПИДЕМИЈАТА И ВО СРБИЈА НЕ СТИВНУВА - нови 287 заразени и 11 починати