28 Септември, 2020
0.0322

Уставен суд ги „спасува“ обвинетите и осомничените од СЈО

Објавено во: Македонија 29 Ноември, 2019

По се изгледа дека сите случаи на Специјалното јавно обвинителство се под сериозна закана, откако Уставниот суд поведе постапка за оценување на членот 11-а од Законот за дополнување на Законот за помилување од 2016 година. Токму членот 11-а овозможуваше претседателот на државата да повлече веќе донесена одлука за помилување. А сега Уставниот суд ќе утврдува дали членот е во согласност со Уставот. 

Сега постојат две можности, или да се укине членот 11-а, што би значело дека во иднина шефот на државата да не би можел да повлече веќе донесена одлука за амнестија. 

Но, многу понеповолна би била втората опција за случаите на СЈО, а таа е да се поништи овој член. Ова всушност би значело дека која ја направи поранешниот претседател Ѓорѓе Иванов ќе стапи во сила, што ќе им донесе ослободување на сите обвинети во случаите на СЈО. 

Инаку, Уставниот суд, последната своја одлука, за која гласале мнозинство од петмина уставни судии, ја оправда со образложението дека со Законот за дополнување на Законот за помилување се утврдува законски основ по кој даденото помилување може да се поништи, меѓутоа ваквото законско уредување излегува надвор од дадените надлежности на претседателот, во членот 84 од Уставот и истото основано може да се доведе под сомнение по однос на членот 8, став 1, алинеа 3 од Уставот, бидејќи се повредува принципот на владеење на правото и правната сигурност на граѓаните.

„Ваквото дополнување на Законот за помилување со кое се дава можност претседателот да го поништи веќе даденото помилување доведува до нееднаков третман до субјектите. Имено и претседателот согласно Уставот има право само да дава помилување, но не и да поништува, што значи дека Уставот не предвидува можност за повлекување на претходно даденото помилување“, ја објаснија својата одлука од Уставен.

Оттаму посочија дека во повеќе држави членки на Европската Унија од кои беше побарано мислење од добиениот материјал е  констатирано дека во нивните законодавстава не постои можност за повлекување на даденото помилување.

„Имено одлуката за помилување што ја донесува претседателот e sui generis  акт, кој ниту е административен акт што би се оспорувал пред Управните судови, ниту пак нормативен акт што би можел да се оспорува пред Уставниот суд, посочуваат од Судот“, рекоа од судот.

Оттука имајќи ја предвид направената анализа, како и меѓународната пракса, Судот смета дека со воведувањето на можноста за поништување на даденото помилување во оспорениот Закон основано со истото се доведува во прашање неговата согласност со принципот на владеење на правото и правната сигурност на граѓаните на Република Северна Македонија предвиден од член 8, став 1, алинеа 3 од Уставот.

Според правните експерти со ова дефинитивно се создава терен да се активираат дадените амнестии на над 50 осомничени, обвинети, сведоци во постапките на СЈО, кои Иванов ги амнестираше. Тука спаѓаат Никола Груевски, кој сега е пребеган во Будимпешта, ексминистерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска, Мартин Протоѓер, Миле Јанакиески, Горан Грујевски, Никола Бошкоски, Тони Јакимовски, Едмонд Темелко, ексградоначанилците Тони Трајковски и Владимир Талевски...

Дали Уставниот суд ќе падне толку ниско и да се впушти под нивото на било каква правна дисциплина и правно познавање, тоа нека им служи на чест, коментираа дел од експертите на ваквата одлука на Уставен суд. 

А одлуката на Иванов во 2015 да ги помилува околу 50 тина поранешни функционери, предизвика најжестоки граѓански протести, кои потоа прераснаа во Шарената револуција. 


Можеби ќе ве интересира

Реакција од конфекцијата „Анел“ од Валандово

Реакција од конфекцијата „Анел“ од Валандово

Спасовски: Ја видов втората снимка со тепањето на Ромите во Битола

Спасовски: Ја видов втората снимка со тепањето на Ромите во Битола

Државата да обезбеди лекови за ран и безбеден абортус - бара Платформата за родова еднаквост

Државата да обезбеди лекови за ран и безбеден абортус - бара Платформата за родова еднаквост

Паѓа платформата за онлајн учење: Родители и ученици не можат да се логираат

Паѓа платформата за онлајн учење: Родители и ученици не можат да се логираат

Дрвокрадците-тепачи на полицајци заработија притвор од 30 дена

Дрвокрадците-тепачи на полицајци заработија притвор од 30 дена

Денеска завршни зборови за случајот „Насилство во Центар“

Денеска завршни зборови за случајот „Насилство во Центар“

ПОСВЕТЕНО РАБОТИ НА ВИДЕО ЛЕКЦИИ: Наставничка од Тетово е убедена дека со ентузијазам и труд ќе имаме успешно онлајн учење

ПОСВЕТЕНО РАБОТИ НА ВИДЕО ЛЕКЦИИ: Наставничка од Тетово е убедена дека со ентузијазам и труд ќе имаме успешно онлајн учење

Пред самиот старт на учебната година наставниците порачуваат: Нема да биде се идеално, но ќе дадеме максимум за да ја реализираме наставата

Пред самиот старт на учебната година наставниците порачуваат: Нема да биде се идеално, но ќе дадеме максимум за да ја реализираме наставата

Единствен во Македонија: Во овој град нема активни случаи на заболени од Ковид-19

Единствен во Македонија: Во овој град нема активни случаи на заболени од Ковид-19