23 Март, 2018
0.1473

(ВИДЕО) Ова мало место стана „економски ѕвер“

Објавено во: Финансии 13 Март, 2018

Во Шенжен во Кина некогаш живееле 30.000 луѓе, а денес има над 12 милиони жители. 

Денес ова е град со најголема економска моќ во Источна Азија. 

Во 1980 година ова место е прогласено за едно од пет специјални економски зони. Почнало местото да привлекува инвеститори, а имало и даночни олеснувања. 

Економијата подоцна експлодираше. Ова место е најпознато по производство на технолошки компоненти. Последните години привлекува многу дизајнери во времето кога сите компании сакаат да произведуваат брзо и евтино. Големо богатство е акумулирано во последните децении. 

Можеби ќе ве интересира

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани