17 Јули, 2019
0.0249

Владата исплати 3 милиони евра за новововедена мерка

Објавено во: Агробизнис 25 Октомври, 2018

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство соопшти дека се исплатени 3 милиони евра за поддршка на младите земјоделци, голем интерес и за новиот повик за оваа мерка на Владата.

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, беше во посета на млади земјоделци во с. Оризари кои ги искористиле средствата од мерката „Млад земјоделец“. Николовски на терен се увери во успешноста на мерката за која има голем интерес кај младите кои започнуваат сопствен агро бизнис и истата успешно се реализира.

„Нашата цел е младите да ги поттикнеме да почнат свој бизнис и да ги задржиме тука. Интересот за оваа мерка расте и оваа година имаме 1045 апликации, речиси двојно повеќе од лани. Со ова остануваме на заложбата да ги вратиме парите кај граѓаните. Ова не го правиме само преку субвенции туку преку развојни проекти со кои го стимулираме развојот на агро бизнисот во земјата“ – истакна министерот Николовски. 

Николовски беше во посета на фамилијата Лековиќ кој ги има искористено придобивките од ИПАРД програмата за млад земјоделец.

„Многу сме задоволни од сите поддршки и програми од Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство и поготово од Платежната агенција. Преку програмата млад земјоделец купивме трактор, а преку ИПАРД аплициравме за уште еден. Со новата механизација сме порентабилни и побрзо обработуваме површини. “, изјави Елзин Лековиќ.

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој Николче Бабовски истакна дека, предност на повикот имаат младите невработени лица повеќе од две години.

„ Со овие програми и средства  сакаме да обезбедиме нови можности за успех на сите млади кои се занимаваат со земјоделство, да им го олесниме начинот на обработка на земјоделските површини, развој на органско и сточарско производство. Да ги мотивираме да ги зголемуваат обработливите површини, да создаваат поквалитетни производи и поголем пласман, изјави Бабовски.

Со новите критериуми на повикот се обезбедува фондовите да стигнат до вистинските земјоделци и целосно ги исклучуваме можностите за злоупотреба. Минатата година беа склучени 424 договори од кои веќе 313 се реализирани, за што се исплатени околу 3 милиони евра.

Преку мерката „Млад земјоделец“ невработените млади може да добијат 10.000 евра неповратни средства за вложување во агро бизнис, средства пред се наменети за набавка на механизација и други инвестиции.


Можеби ќе ве интересира

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците

МЗШВ: Во полн ек е жетвата на пченицата, годинава се очекува за 4 отсто поголемо производство од 2017 година

МЗШВ: Во полн ек е жетвата на пченицата, годинава се очекува за 4 отсто поголемо производство од 2017 година

Позната фирмата која ќе ги снабдува земјоделците со зелена нафта

Позната фирмата која ќе ги снабдува земјоделците со зелена нафта

Жетвата на пченицата започна: По која цена се откупува

Жетвата на пченицата започна: По која цена се откупува

Одбран операторот кој ќе обезбеди „зелена нафта“, се чекаат платежните картички

Одбран операторот кој ќе обезбеди „зелена нафта“, се чекаат платежните картички