28 Мај, 2020
0.0353

Владин пас за собранија: Комерцијална истрча прва - дивиденда од 550 денари за акција

Објавено во: Економија 03 Април, 2020

Владата ја смени Уредбата па акционерските друштва може да одржуваат годишни собранија, а со тоа да носат и одлуки за поделба на дивиденда. Прва уште вечера кога владината одлука излезе во Службен весник, можноста ја искористи Комерцијална банка и го одржа годишното акционерско собрание. Донесена е и одлуката за поделба на дел од ланската добивка во дивиденда за акционерите.

Минатата година Комерцијална банка имаше добивка од 1,98 милијарди денари, или нето добивка од  1,8 милијарди денари по одбитокот на данокот на добивка од 179,9 милиони денари Од вкупната добивка, за резерви се оставаат 553 милиони денари, а за дивиденда се 1,3 милијарди денари.

Секој акционер впрочем добива по 550 денари по акција.

Последен ден на тргување со право на дивиденда за 2019 година е 21 април, а прв ден на тргување без право на дивиденда за 2019 година е 22 април. Исплатата на дивиденда за 2019 година ќе започне на 29 април.

Можеби ќе ве интересира

ПАНДЕМИЈАТА СКАПО ЌЕ ЈА ЧИНИ ИТАЛИЈА: Расте невработеноста во земјата

ПАНДЕМИЈАТА СКАПО ЌЕ ЈА ЧИНИ ИТАЛИЈА: Расте невработеноста во земјата

Влијанието на пандемијата бара инклузивни одговори за политиките

Влијанието на пандемијата бара инклузивни одговори за политиките

ДЕНЕСКА НОВА СОСТОЈБА: Поткопана е цената на „црното злато“

ДЕНЕСКА НОВА СОСТОЈБА: Поткопана е цената на „црното злато“

НЕ ГИ ПОГОДИ КРИЗАТА: Руските олигарси трупаат пари

НЕ ГИ ПОГОДИ КРИЗАТА: Руските олигарси трупаат пари

ЗА УЈП Е ДАНОЧНА ТАЈНА КОИ ФИРМИ ДОБИЛЕ ПАРИ ОД ДРЖАВАТА - за мерката 50 отсто придонеси имињата ќе останат непознати

ЗА УЈП Е ДАНОЧНА ТАЈНА КОИ ФИРМИ ДОБИЛЕ ПАРИ ОД ДРЖАВАТА - за мерката 50 отсто придонеси имињата ќе останат непознати

Игротеките бараат уште една плата и да се знае дали ќе има скрининг за нив

Игротеките бараат уште една плата и да се знае дали ќе има скрининг за нив

МОТ и ЕБОР ја советуваат Северна Македонија за пазарот на трудот по корона вирусот

МОТ и ЕБОР ја советуваат Северна Македонија за пазарот на трудот по корона вирусот

„БОИНГ“ ВО ДЛАБОКА КРИЗА: Отпушта скоро12.000 работници

„БОИНГ“ ВО ДЛАБОКА КРИЗА: Отпушта скоро12.000 работници

ЗА СИТЕ ШТО ОСТАНАЛЕ БЕЗ РАБОТА СО ПОТПИШАНА СПОГОДБА, ОТКАЗ ИЛИ ЛИЧНА ИЗЈАВА - ќе добијат пари од државата за половина плата

ЗА СИТЕ ШТО ОСТАНАЛЕ БЕЗ РАБОТА СО ПОТПИШАНА СПОГОДБА, ОТКАЗ ИЛИ ЛИЧНА ИЗЈАВА - ќе добијат пари од државата за половина плата