14 Август, 2020
0.0343

Водата во Гевгелија загадена со арсен!

Објавено во: Македонија 17 Февруари, 2014

Нивото на опасен аресен во водата за пиење во Гевгелија е за пет отсто повисоко од дозволено пропишаното од Светската здравствена организација, се пожалија гевгеличани. Тие се обидоа во Скопје, делејќи локум, слатко  и вода, да го свртат вниманието на јавноста и на институциите кон проблемот што го имаат со лошиот квалитет на водата за пиење во нивниот град. Велат дека локалната власт го премолчува проблемот, иако зголеменото количество на овој отров во водата за пиење во Гевгелија го потврдил и Институтот за јавно здравје на крајот од 2013 година. Гевгеличани веќе ги чувствуваат последиците врз здравјето - заради арсенот расте бројот на хронични и малигни заболувања, особено кај помладите граѓани. На гевгелискиот водовод се приклучени околу 25 илјади домаќинства. Тие предлагаат низа мерки, меѓу кои и барасње нови безбедни извори на вода за пиење, за што истражувањето би траело околу 9 месеци. Една од мерките што ги предлагаат е барање нови извори, систем на истражување што би траел околу девет месеци. Во меѓувреме граѓаните водата да ја користат само како техничка, да добиваат пониски сметки од градскиот водовод, како и да бидат субвенционирани за купување флаширана вода.  

Можеби ќе ве интересира

Институтот за јавно здравје денес регистрира намален број на активни случаи

Институтот за јавно здравје денес регистрира намален број на активни случаи

КОВИД СОСТОЈБА: Нови 160 заразени, 3 починати и 368 оздравени пациенти

КОВИД СОСТОЈБА: Нови 160 заразени, 3 починати и 368 оздравени пациенти

Еве кој ќе може да влезе во Грција без тест

Еве кој ќе може да влезе во Грција без тест

Пензионерите и корисниците на социјална помош - да не бараат одјава, туку да одат во банката преку која сакаат да им стигаат парите

Пензионерите и корисниците на социјална помош - да не бараат одјава, туку да одат во банката преку која сакаат да им стигаат парите

Кога Џафери ќе ја закаже конститутивната седница?

Кога Џафери ќе ја закаже конститутивната седница?

ЌЕ НАСТРАДААТ ЛИ САМО ДИРЕКТОРИТЕ НА ФИРМИТЕ-НЕПЛАЌАЧИ - до Обвинителството стигна барањето за кривичен прогон

ЌЕ НАСТРАДААТ ЛИ САМО ДИРЕКТОРИТЕ НА ФИРМИТЕ-НЕПЛАЌАЧИ - до Обвинителството стигна барањето за кривичен прогон

Д-р. Беќаровски: Летово нема настава, а уриваме рекорди во број на новозаразени

Д-р. Беќаровски: Летово нема настава, а уриваме рекорди во број на новозаразени

Македонец се вратил на работа во Белгија без да оди во карантин

Македонец се вратил на работа во Белгија без да оди во карантин

Од утре од Македонија во Србија со ПЦР-тест

Од утре од Македонија во Србија со ПЦР-тест