20 Август, 2018
0.2592
    FERS 58000    -2.52%     OKTA 4211    -0.1%     SBT 2000    0%     STB 1035    0.34%     STIL 135    2.88%     TEL 277    -0.14%     TNB 14100    -0.21%     TPLF 1216    -0.33%     UNI 2360    -1.67%

За пензиите позајмува, а старите долгови тешко ги наплатува: Колку му должат на ПИОМ свештените лица и земјоделците?

Објавено во: Економија 18 Јули, 2018

Фирми кои се во стечај или немаат сметки или пак имаат блокирани сметки, земјоделци, свештени лица – државниот пензиски фонд (ПИОМ) мака мачи да ги наплати старите долгови. Станува збор за побарувања од граѓани и фирми кои должеле и пред 2008 година, во време кога немаше интегрирана наплата на придонесите што сега оди преку Управата за јавни приходи (УЈП). Од тогаш датираат долговите кои ПИОМ уште не може да ги наплати. Според податоците кои ги има Фактор, на крајот на минатата година вака „заглавени“ се пари на ПИОМ во вкупна вредност од безмалку 111 милиони евра. Ние уште пред десетина дена се обративме во ПИОМ со прашања за тоа кои се најголемите должници, колку од земјоделците, но и од свештените лица должат од тогаш, но дали имаат податоци и колку поповите и оџите и сега плаќаат придонеси. Таков одговор од ПИОМ до денеска нема.

ПЛАЌААТ ЛИ СВЕШТЕНИТЕ ЛИЦА

Според податоци од нивната завршна сметка, од вкупните долгови тешки 111 милиони евра најголем дел се тие на фирмите кои отишле во стечај. По тој основ должат 606 фирми и вкупната сума е 35,2 милиони евра.

Долговите на над 1.000 фирми кои немаат жиро сметки се 7,8 милиони евра, додека компании кои се неактивни на ПИОМ му должат 19,5 милиони евра. Државниот пензиски фонд има должници и меѓу фирмите кои се со блокирани жиро сметки. Такви се над 3.000, а вкупно на Фондот му должат  над 19,2 милиони евра. Институцијата има побарувања и од 1.656 обврзници за кои се води постапка и сумата на долгот по овој основ изнесува 12,4 милиони евра. Долговите пак на други физички лица и индивидуални земјоделци изнесуваат 16,8 милиони евра. Сите овие пари ги должат 4.721 лице. Во ПИОМ не соопштуваат дали меѓу овие има и свештени лица и колку од нив ќе земат пензија, ако не плаќаат и сега. Останаа глуви на барањата на Фактор да одговорат на овие прашања, а одговори не добивме ниту од УЈП.

БЛОКИРАЛЕ СМЕТКИ, НЕ НАПЛАТИЛЕ

Во текот на минатата година од старите долгови кои се настанати до 2008 година ПИОМ успеал да наплати само 2,3 милиони евра. Сумата е симболична во однос на вкупната сума на побарувањата и е остварена од продажба на имот во стечајна постапка.

Во ПИОМ се смета дека причините за малиот обем на наплата на придонесите до кајот на 2008 година за кои постапка води Фондот, се поради тоа што освен постапката за присилна наплата односно да блокираат жиро - сметка немале други механизми да ги наплатат своите побарувања.

Фактор вчера објави дека лани од буџетот на државата за покривање во дупката во ПИОМ се дадени 463 милиони евра. Фондот секој месец позајмувал дополнителни пари кои ги враќал следниот, а како позајмици за цела година се водат над 115 милиони евра.

Александра Томиќ


Можеби ќе ве интересира

Колку пари дневно троши Македонец за годишен одмор ?

Колку пари дневно троши Македонец за годишен одмор ?

КАЗНИТЕ НЕ СЕ ДОВОЛНИ: Над двесте возачи „летале“ со поголема брзина од дозволената на скопските улици

КАЗНИТЕ НЕ СЕ ДОВОЛНИ: Над двесте возачи „летале“ со поголема брзина од дозволената на скопските улици

За какви договори и ангажмани Владата ќе потроши половина милион евра?

За какви договори и ангажмани Владата ќе потроши половина милион евра?

За кои авторски услуги Владата ќе плаќа до пола милион евра?

За кои авторски услуги Владата ќе плаќа до пола милион евра?

Ќе дојде ли дереџе турската лира да не стигне ниту за „симит“?

Ќе дојде ли дереџе турската лира да не стигне ниту за „симит“?

Кои автори ќе ги плати Владата со половина милион евра?

Кои автори ќе ги плати Владата со половина милион евра?

САД продолжува со притисок, Иран бара никој да не го презема извозот на нафта

САД продолжува со притисок, Иран бара никој да не го презема извозот на нафта

ФОНДОТ ЗА ИНОВАЦИИ ТВРДИ: Не се доделени пари на фирми пред ликвидација

ФОНДОТ ЗА ИНОВАЦИИ ТВРДИ: Не се доделени пари на фирми пред ликвидација

ЗАДОЛЖУВАЊЕ ЗА РАЗДОЛЖУВАЊЕ: Државата со нов заем од домашните банки

ЗАДОЛЖУВАЊЕ ЗА РАЗДОЛЖУВАЊЕ: Државата со нов заем од домашните банки