10 Јуни, 2023
0.0245

Заев на средба со бизнис делегација од Саудиска Арабија: Македонија е земја на компетитивни можности за нови инвестиции

Објавено во: Економија 28 Февруари, 2018

Добивај вести на Viber

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев заедно со министерот за економија, Крешник Бектеши и советниците за економски прашања, денеска остварија средба со бизнис делегација од Кралството Саудиска Арабија предводена од почесниот конзул на Република Македонија во Кралството Саудиска Арабија, Абдулах Ал Навасиер.

На средбата се разговараше за новите економски политики што ја позиционираат Македонија како стабилна бизнис дестинација, можностите за инвестиции, природните потенцијали и ресурси на земјата и поволната инвестициона клима, како и за мерките на поддршка од Планот за економски раст за нови инвестиции и раст на конкурентноста на претпријатијата.

„За нашата економија е добро да ја јакнеме соработката со Саудиска Арабија на политички и економски план. Македонија отвора можности и може да биде добра бизнис дестинација за инвеститорите од Саудиска Арабија“, порача премиерот Заев.

Во таа насока премиерот Заев посочи дека потенцијалните заинтересирани инвеститори од Саудиска Арабија може да добијат значителна државна поддршка според Планот за економски раст доколку се одлучат да инвестираат во Македонија по транспарентни критериуми кои се еднакви за сите инвеститори.

„Ве повикувам да ги разгледате и да аплицирате по мерките за поддршка што ги овозможува Планот за економски раст. Инвестициите и Владата на Република Македонија ви стојат на располагање. Македонија е земја која може да понуди компетитивни можности за нови инвестиции. Растот на приходите на компаниите претставува и раст на БДП и затоа Владата на Република Македонија е цврсто определена да го поддржи и помага бизнисот“, рече премиерот Заев на средбата со бизнис делегацијата од Кралството Саудиска Арабија.

Премиерот Заев ги информираше инвеститорите дека Планот за економски раст ги дава првите позитивни резултати со што земјата прераснува во атрактивна и стабилна бизнис дестинација, во која за 7 месеци има влез на 8 нови инвестици, а се очекува конечна одлука и за други 20-тина нови инвестиции.

Претставниците на бизнис делегацијата ги пренесоа своите позитивни впечатоци од тридневната посета на Република Македонија и посочија дека взаемната соработка ќе продолжи да се развива во насока на унапредување на економските релации со Република Македонија. На средбата беше посочено дека постои интерес за инвестиции во одредени сектори, како што се земјоделството, преработувачките капацитети и прехранбената индустрија, енергетскиот и финансискиот сектор.

Можеби ќе ве интересира

За храна и пијалоци за едно семејство се потребни над 19.500 денари - колку „тежи“ минималната кошничка?

За храна и пијалоци за едно семејство се потребни над 19.500 денари - колку „тежи“ минималната кошничка?

БАЛКАНОТ "СПИЕ" НА ЗЛАТО: Откриено уште едно наоѓалиште во Босна и Херцеговина

БАЛКАНОТ "СПИЕ" НА ЗЛАТО: Откриено уште едно наоѓалиште во Босна и Херцеговина

НА БАРАБАН ОДИ СИМБОЛОТ НА НЕКОГАШНИОТ СОЦИЈАЛИСТИЧКИ ШОПИНГ - се продава Стоковната куќа „26 Јули“, досега газда и беше „Кристал“ од Велес

НА БАРАБАН ОДИ СИМБОЛОТ НА НЕКОГАШНИОТ СОЦИЈАЛИСТИЧКИ ШОПИНГ - се продава Стоковната куќа „26 Јули“, досега газда и беше „Кристал“ од Велес

ВЛАДАТА МУ ДАДЕ НА НОМАГАС 3,3 МИЛИОНИ ЕВРА - парите се за експропријација на земјиштето за Интерконекторот на гас кон Грција

ВЛАДАТА МУ ДАДЕ НА НОМАГАС 3,3 МИЛИОНИ ЕВРА - парите се за експропријација на земјиштето за Интерконекторот на гас кон Грција

Како се снаоѓаат пензионерите со мали пензии за да го поминат месецот?

Како се снаоѓаат пензионерите со мали пензии за да го поминат месецот?

ЕВЕ КАКОВ РАБОТОДАВАЧ Е ЛИДЛ: За што доби награда во Србија?

ЕВЕ КАКОВ РАБОТОДАВАЧ Е ЛИДЛ: За што доби награда во Србија?

Инвеститорите очекуваат нов пад на вредноста на турската лира

Инвеститорите очекуваат нов пад на вредноста на турската лира

Зошто централните банки ќе инвестираат во злато?

Зошто централните банки ќе инвестираат во злато?

ЗА БИТИЌИ ИНФЛАЦИЈАТА ПАДНАЛА: Економските политики давале резултати

ЗА БИТИЌИ ИНФЛАЦИЈАТА ПАДНАЛА: Економските политики давале резултати