04 Април, 2020
0.0567

Заработете и до 100.000 долари од производ од пчели

Објавено во: Економија 25 Февруари, 2018

Српските пчелари открија многу попрофитабилен бизнис од производството на мед - собират отров за пчели, кој може да достигне цена и до 70.000-100.000 долари. Најскапиот производ од пчелите најмногу го купуват козметички компании од САД, а го користат за скапи креми против брчки и ботокс, производство на лекови за кардиоваскуларни и ревматски болести, како и за лекарства за над 40 најтешки типови на автоимуни болести. Останува да видиме, дали овој профитабилен тренд ќе го прифатат и македонските пчелари.

- Производството на отров од пчели е пионерски потфат. Многу мал број пчелари го работат тоа. Законски не се регулирани ниту производството, ниту пак бизнисот со отровот од пчели, поради што принудени сме преку Босна да испраќаме пратки со отров во Америка. За 100 грама отров се добиваат околу 7.000 долари - изјави Топлица Ѓорѓевиќ, претседателот на српското Здружение на пчелари, кој има над 10.000 пчелини кошници.

Процесот на производство на отровот од пчела трае 45 минути. За да се добие еден грам потребни се 15 пчелини колонии, кои мораат 1.000 пати да боцнат. Процесот не е едноставен, а во ваквиот бизнис лидери се Русите и Кинезите, каде што оваа земјоделска гранка е многу развиена.

Отровот од пчелите е смеса на органски киселини и различни хистамини, и се користи во апитерапијата за лечење на одредени болести. Претходно се користеше за санација на реума, запаление на зглобови, ишијас, а во последно време и кај болните од Паркинсова и Хочкинсова болест, мултиплекс склероза, како и при лекување на зависностите. Истражувањата исто така покажуваат дека отровот од пчели има многу силен токсичен ефект на болните клетки, поконкретно, на клетките зафатени од различни канцери, јави Б92.


Можеби ќе ве интересира

Бислимовски: Администрацијата да си ги плаќа режиските сметки навреме

Бислимовски: Администрацијата да си ги плаќа режиските сметки навреме

Експертски предвидувања:ИСТОРИСКА РЕЦЕСИЈА-ГОЛЕМА ДЕПРЕСИЈА

Експертски предвидувања:ИСТОРИСКА РЕЦЕСИЈА-ГОЛЕМА ДЕПРЕСИЈА

Каков третман треба да има деловната тајна

Каков третман треба да има деловната тајна

ММФ и СЗО ОЦЕНУВААТ: Кризата од 2008 е мало дете во однос на светската економија сега

ММФ и СЗО ОЦЕНУВААТ: Кризата од 2008 е мало дете во однос на светската економија сега

ЗА СПРАВУВАЊЕ СО КОРОНА: Одобрени 175,2 милиони евра од ММФ

ЗА СПРАВУВАЊЕ СО КОРОНА: Одобрени 175,2 милиони евра од ММФ

Нема минимална плата од 14.934 денари во наредните три месеци

Нема минимална плата од 14.934 денари во наредните три месеци

Јавните претпријатија започнаа со уплаќање на добивките кон буџетот

Јавните претпријатија започнаа со уплаќање на добивките кон буџетот

АЗЕСКИ НА ЖЕШКА ЛИНИЈА СО КОЛЕГИТЕ ОД РЕГИОНОТ - мора да се отворат транспортните коридори и да стигнат суровините

АЗЕСКИ НА ЖЕШКА ЛИНИЈА СО КОЛЕГИТЕ ОД РЕГИОНОТ - мора да се отворат транспортните коридори и да стигнат суровините

Пауновски: Во Битола запечатени повеќе од 40 кафемати

Пауновски: Во Битола запечатени повеќе од 40 кафемати