15 Август, 2018
0.3041

ЗАСАДЕТЕ ОВОШЈЕ: Ова носи 5000 евра приход месечно

Објавено во: Агробизнис 06 Јуни, 2018

Боровинките можат да ви донесат месечна заработка од 5000 евра, но не се лесни за одгледување. 

На еден хектар може да добиете околу 900 садници со боровинки. 

Боровинката претставува повеќегодишен џбун со различна висина, во зависност од подвидот (европската е висока од 25 до 40 см, додека американската од 70 до 120 см). Во Македонија, на високите планински врвови, природно расте европската боровинка. Кореновиот систем е плиток и се простира на длабочина од 15 до 60 см. Плодовите, во зависност од сортата, зреат од третата декада на јуни до крајот на јули.

Тие се чувствителни на многу фактори како што се почвата, квалитетот на водата и бара подигнување на мали ридчиња, а потребно е и наводнување.

Можеби ќе ве интересира

Нова субвенција од 2 денари за килограм откупени сливи, за стабилизирање на откупот на сливи

Нова субвенција од 2 денари за килограм откупени сливи, за стабилизирање на откупот на сливи

Цената на сливите два до осум денари, лани беше 20 денари

Цената на сливите два до осум денари, лани беше 20 денари

Регион „мотор“ на македонското земјоделство – може ли да ја нахрани државата?

Регион „мотор“ на македонското земјоделство – може ли да ја нахрани државата?

Непостојаност на откупните цени на примарните земјоделски производи

Непостојаност на откупните цени на примарните земјоделски производи

Министерство за земјоделство: Да не се прави вештачка криза со сливите

Министерство за земјоделство: Да не се прави вештачка криза со сливите

Последните „џиновски“ праски од Росоман нема да стигнат до Русија ?

Последните „џиновски“ праски од Росоман нема да стигнат до Русија ?

Русија ги стопира македонските праски и кајсии

Русија ги стопира македонските праски и кајсии

Пад на осигурувањето, поради одлуката на Владата

Пад на осигурувањето, поради одлуката на Владата