21 Септември, 2023
0.0283

Зошто централните банки ќе инвестираат во злато?

Објавено во: Економија 08 Јуни, 2023

Добивај вести на Viber

Централните банки планираат да инвестираат во злато.

Истражувањето на Светскиот совет за злато покажа дека четвртина од анкетираните 59 централни банки имаат намера да ги зголемат своите златни резерви во следните 12 месеци. Податоците се доказ дека централните банки имаат позитивен став за овој вид инвестиции, пишува Бизнис тајмс.

Истражувањето, објавено вчера, покажа дека седум од десет централни банки веруваат дека златните резерви на глобално ниво ќе се зголемат во следните 12 месеци.

Загриженоста за каматните стапки влијаеше на одлуките на испитаниците за инвестициите во злато. Ваквите одлуки се придружени со загриженост за инфлацијата, геополитичката нестабилност, како и еколошките и социјалните прашања. Има загриженост за сегашните и идните пандемии, како и за дигиталните валути, пренесува Бизнис.рс.

Испитаниците беа песимисти и за идната улога на американскиот долар. Точно половината мислат дека процентот на резерви деноминирани во американски долари ќе биде помеѓу 40 и 50 отсто во следните пет години, што е помалку од 51 отсто во третиот квартал од 2022 година. Скоро 60 отсто мислат дека златото ќе биде поскапо во следните пет години, меѓу 16 и 25 отсто од вкупните резерви, во споредба со 15 отсто во третиот квартал од минатата година. Во регионот, Србија е земја со најголеми количини на златни резерви. Цената на златото растеше и се очекува дека и натаму ќе расте. 

Можеби ќе ве интересира

АКО ХРВАТИТЕ НИ ГИ ВРАТАТ ПИПЕРКИТЕ СО ПЕСТИЦИД - нашата Агенција за храна ќе ги уништува на безбеден начин

АКО ХРВАТИТЕ НИ ГИ ВРАТАТ ПИПЕРКИТЕ СО ПЕСТИЦИД - нашата Агенција за храна ќе ги уништува на безбеден начин

ПОТРОШУВАЧИТЕ ДА ПРИЈАВАТ ДО ПАЗАРНА ИНСПЕКЦИЈА АКО ОТКРИЈАТ НЕНАМАЛЕНИ ЦЕНИ - Бектеши задоволен како тече мерката

ПОТРОШУВАЧИТЕ ДА ПРИЈАВАТ ДО ПАЗАРНА ИНСПЕКЦИЈА АКО ОТКРИЈАТ НЕНАМАЛЕНИ ЦЕНИ - Бектеши задоволен како тече мерката

ДОБРИ ВЕСТИ ЗА РАБОТНИЦИТЕ: Ќе се покачи минималната плата за десет отсто, еве ги деталите

ДОБРИ ВЕСТИ ЗА РАБОТНИЦИТЕ: Ќе се покачи минималната плата за десет отсто, еве ги деталите

„ЧЕБРЕН“ НЕМА ДА ДОНЕСЕ СВЕЖИ ПАРИ ЗА ДРЖАВАТА: Македонија да има предност за користење на електричната енергија

„ЧЕБРЕН“ НЕМА ДА ДОНЕСЕ СВЕЖИ ПАРИ ЗА ДРЖАВАТА: Македонија да има предност за користење на електричната енергија

КАМАТИТЕ ИМ СЕ ПРЕВИСОКИ, СТАНОВИ ЌЕ НЕМА - германска компанија го запира производството на 60 илјади станбени единици

КАМАТИТЕ ИМ СЕ ПРЕВИСОКИ, СТАНОВИ ЌЕ НЕМА - германска компанија го запира производството на 60 илјади станбени единици

ЈАПОНСКИОТ ГИГАНТ ТОШИБА ЈА НАПУШТА БЕРЗАТА ПО 74 ГОДИНИ: Завршено преземањето накомпанијата

ЈАПОНСКИОТ ГИГАНТ ТОШИБА ЈА НАПУШТА БЕРЗАТА ПО 74 ГОДИНИ: Завршено преземањето накомпанијата

ГЕРМАНСКИОТ ЛИДЛ СТАРТУВА СО ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ - исфрла дел од производите од својата понуда

ГЕРМАНСКИОТ ЛИДЛ СТАРТУВА СО ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ - исфрла дел од производите од својата понуда

Законот изгласан, но бизнис секторот не се предава: Законот за „неплаќачи“ ќе го оспориме пред Уставен

Законот изгласан, но бизнис секторот не се предава: Законот за „неплаќачи“ ќе го оспориме пред Уставен

Осигуреници во август наплатија над 5 милиони евра од неживотни осигурувања

Осигуреници во август наплатија над 5 милиони евра од неживотни осигурувања