21 Април, 2018
0.1432

10 добри причини зошто квалитетните работници даваат откази

Објавено во: Финансии 06 Октомври, 2017

Дека една личност е на добра работна позиција не значи дека е среќна за тоа. За жал.

Понекогаш тоа е поврзано со ниските плати, понекогаш - со токсична средина на работното место, и доста често - со непродуктивна комуникација со шефот. Многу шефови или мислат дека парите можат да компензираат секакви други страдања, или пак веруваат дека како и да се однесуваат со потчинетите, тие нема да ја напуштат работата од страв да останат без примања. И во двата случаи добиваат демотивирани вработени, со кои нема како да се надеваат дека ќе постигнат големи успеси.

Од Forbes ги посочуваат десетте најчести причини поради кои квалитетни луѓе напуштат навидум добра работа.

1. Нивниот шеф целосно ги игнорира - знак дека неговата работа не ја доживува како доволно значајна.

2. Тие се уморни од ветувања кои никогаш не се исполнуваат.

3. Тие гледаат дека другите, помалку способни, добиваат повеќе почит и признание.

4. Жртви се на интриги, хипокризија или несоодветна корпоративна политика.

5. Им треба премногу време за да добијат одобрение за нивните идеи и иницијативи.

6. Сфаќаат дека нивниот шеф е заинтересиран само за придобивките што тој лично може да ги добие.

7. Убедени се дека нивната лојалност и напорна работа се земаат здраво за готово.

8. Тие нема што повеќе да научат од оваа работа.

9. Разбираат дека постојат места во нивната сфера кои нудат многу подобри услови и поголема разновидност на работа.

10. Се сетиле дека животот е краток, дека мора да се развиаат, да скокаат по повисоки ленти, да ризикуваат и да прават нешта кои ги прават среќни.

Можеби ќе ве интересира

МИКРОФОНОТ ГО ЗАМЕНИ СО НИВА: Од пејач на „Бијело дугме“ до одгледувач на лешници

МИКРОФОНОТ ГО ЗАМЕНИ СО НИВА: Од пејач на „Бијело дугме“ до одгледувач на лешници

Тевдовски бара 35 милиони долари за нови градинки

Тевдовски бара 35 милиони долари за нови градинки

ВОРЕН БАФЕР, ЏЕК МА, МАРК ЗАКЕРБЕРГ: Колку време им требало од милионери да станат милијардери?

ВОРЕН БАФЕР, ЏЕК МА, МАРК ЗАКЕРБЕРГ: Колку време им требало од милионери да станат милијардери?

За десетина дена првиот повик за 50-те милиони евра за мали и средни претпријатија

За десетина дена првиот повик за 50-те милиони евра за мали и средни претпријатија

Се здружија 15 банки од Македонија

Се здружија 15 банки од Македонија

Тевдовски и Богов во Вашингтон

Тевдовски и Богов во Вашингтон

Јадранот за летување поскап од Шпанија, Малта и Грција?

Јадранот за летување поскап од Шпанија, Малта и Грција?

Популарниот Netflix нуди работа од соништата: Да гледате серии и да бидете платени за тоа

Популарниот Netflix нуди работа од соништата: Да гледате серии и да бидете платени за тоа

Германски аеродром бара работници

Германски аеродром бара работници