24 Април, 2019
0.0211

11 цели за развој усвоија министрите од Западен Балкан

Објавено во: Економија 09 Ноември, 2012

Министри од држави од Западен Балкан меѓу кои и минсерот Сараќини усвоија денеска во Тирана 11 цели за одржлив и инклузивен економски раст во регионот кои треба да се постигнат до 2020 година. Тој договор е постигнат на министерската конференција на Одборот за вложувања во ЈИЕ од Советот за регионална соработка (SEEIC) во Тирана. Целите се основа на стратегијата ЈИЕ2020 која е инспирирана со стратегијата Европа2020 но прилагодена на специфичноста на регионот.  Меѓу целите се зголемување на регионалниот БДП по глава на жител од 38 на 46 отсто, раст на вкупната трговија во стоки и услуги преку 130 отсто како и намалување на трговскиот дефицит од 14,1 отсто на 11,6 отсто регионален БДП. Учесниците како цели одредија и зголемување на нивото на трговија со стоки во регионот за преку 230 отсто до вредност од 42 милијарди евра, вкупен прилив на директни странски вложувања на 7,5 милијарди евра и БДП по вработен за 33 отсто.

Можеби ќе ве интересира

Пука ли „Росњефт“ во празно: Пари легнуваат на контото на рускиот нафташ

Пука ли „Росњефт“ во празно: Пари легнуваат на контото на рускиот нафташ

Дали ќе поскапи цената на свинското пред претстојните празници?

Дали ќе поскапи цената на свинското пред претстојните празници?

Царинска политика по мерка на бизнисот

Царинска политика по мерка на бизнисот

Eве каде може да ги проверите годишните даночни пријави

Eве каде може да ги проверите годишните даночни пријави

Како им одеше бизнисот лани на компаниите за осигурување „Сава“ и „Еуроинс осигурување“ ?

Како им одеше бизнисот лани на компаниите за осигурување „Сава“ и „Еуроинс осигурување“ ?

Колку Мермерен комбинат ги плаќа менаџерите кои направија 22 милиони евра профит?

Колку Мермерен комбинат ги плаќа менаџерите кои направија 22 милиони евра профит?

Павле Гацов ги пофали новите даночни пријави

Павле Гацов ги пофали новите даночни пријави

НЕ ДАВААТ НИ ДОЛАР: Големи компании избегнале плаќање данок

НЕ ДАВААТ НИ ДОЛАР: Големи компании избегнале плаќање данок

Држ - не дај со новата методологија за цената на бензините: Зошто државата чекаше фотофиниш?

Држ - не дај со новата методологија за цената на бензините: Зошто државата чекаше фотофиниш?