22 Март, 2018
0.1152

365 ДЕНА ГО ДЕЛАТ ОД МИЛИОНСКА ЗАРАБОТКА: Имал добар план, но и трпение од 10 години

Објавено во: Агробизнис 05 Август, 2017

Никола Грујиќ од селото Крчевац кај Топола во Србија на 3.5 хектари површина има лешник, а насадот е стар 9 години. 

На лешникот му требаат 10 години за полн род, и овој овоштар очекува богат род идната година. 

„За овој вид овошје се одлучив затоа што не е многу застапена како јаболкото на овие простори“ - вели тој. 

Додава дека лешникот не е култура која бара многу работа. 

Грујиќ вели дека поради добрата цена и обезбеден пласман ниту еднаш не се покајал затоа што се одлучил за оваа работа. 

Тој располага со систем капка по капка, а бербата ќе ја изврши машински. 

Грујиќ објаснува дека вложувањата не се за џабе, а цената од 2000 динари по килограм носи добра заработка. 

Додава дека за овој бизнис најважен е изборот на сорти, а бира е најдобра и успева на ова поднебје. 

Можеби ќе ве интересира

БИЗНИС ЗА КОЈ ВИ ТРЕБААТ 750 ЕВРА И ЗЕМЈА: Ќе заработите три пати повеќе

БИЗНИС ЗА КОЈ ВИ ТРЕБААТ 750 ЕВРА И ЗЕМЈА: Ќе заработите три пати повеќе

Земјоделците наскоро ќе добијат 50% поевтина нафта

Земјоделците наскоро ќе добијат 50% поевтина нафта

Kaкво брашно се увезува во Македонија?

Kaкво брашно се увезува во Македонија?