19 Април, 2018
0.1412

7 неверојатни факти за богатството на Џеф Безос, најбогатиот човек во светот

Објавено во: Финансии 13 Јануари, 2018

Тешко е да се замисли богатство од 12 цифри. Извршниот директор на Амазон, Џеф Безос, сепак, не мора да го замислува - тој го има. Неговата состојба изнесува 105 милијарди долари, што го прави најбогатиот човек на планетата.

Покрај онлајн платформата за тргување, Безос е сопственик на весникот The Washington Post и Blue Origin.

Еве неколку факти за неговото богатство кои ќе ве шокираат.

1. Безос заработува повеќе пари за 1 минута од просечен човек за цела година. Само во 2017 година тој заработил 19,3 милијарди долари.

2. Парите на Безос се четири пати повеќе од тие на Универзитетот каде завршил, Принстон. Претприемачот никогаш не ја заборавил својата Алма Матер. Во 2011 година, тој донираше 15 милиони долари за нов научен центар.

3. Безос е рангиран на 25-то место во САД по сопственост на земјиште. Најголемиот негов имот е над 30 000 акри, се наоѓа во Тексас и служи како игралиште за вселенската компанија Blue Origin.

4. Имотот во Сиетл го чинело помалку од 1% од неговата состојба, кога го купил во 1998 година . Неговата цена била 10 милиони долари, но потоа Безос и неговата жена се здобиле и со околниот имот и направиле реконструкции и во моментов тој се проценува на 70 милиони долари.

5. Безос во моментов ја гради најголема куќа во Вашингтон. Се верува дека ќе издвои 23 милиони долари за оваа намена.

6. Кога Безос за прв пат станува милијардер Ворен Бафет веќе има 30 милијарди долари. Сега, Безос е 20 милиони долари побогат од Безос.

7. Се смета дека состојбата на Безос ќе расте уште и е сосема можно тој да стане првиот трилионер во светот.

Можеби ќе ве интересира

Германски аеродром бара работници

Германски аеродром бара работници

Кога ќе стартува и како ќе се вика порталот на кој ќе се гледа како се трошат јавните пари

Кога ќе стартува и како ќе се вика порталот на кој ќе се гледа како се трошат јавните пари

Атрактивни слободни места во две банки - Еве каде да аплицирате

Атрактивни слободни места во две банки - Еве каде да аплицирате

Финансии им одговори на обложувалниците: Мора да го заштитиме општеството и младината

Финансии им одговори на обложувалниците: Мора да го заштитиме општеството и младината

Резултати на акционерските друштва за 2017-та: Бетон Штип со загуба, Гранит со преполовена добивка

Резултати на акционерските друштва за 2017-та: Бетон Штип со загуба, Гранит со преполовена добивка

КОЈ ПЕРЕ ПАРИ ВО МАКЕДОНИЈА: Во една година сомнителни 232 трансакции

КОЈ ПЕРЕ ПАРИ ВО МАКЕДОНИЈА: Во една година сомнителни 232 трансакции

НЕ САКААТ ПЛАТА ОД 940 ЕВРА: Oдиме таму каде даваат 3500 евра

НЕ САКААТ ПЛАТА ОД 940 ЕВРА: Oдиме таму каде даваат 3500 евра

ГЕРМАНЦИТЕ ЌЕ ЗБЕСНАТ: Нема ништо од повисоките плати?

ГЕРМАНЦИТЕ ЌЕ ЗБЕСНАТ: Нема ништо од повисоките плати?

Bitcoin повторно е во игра, се враќаат лудите предвидувања

Bitcoin повторно е во игра, се враќаат лудите предвидувања