22 Март, 2018
0.1283

9 август 2007: Денот кога кризата стана глобална

Објавено во: Финансии 10 Август, 2017

Пред десет години на 9 август се појави првиот знак од глобалната финансиска криза.

Француската банка „БНП Парибас" замрзна три инвестициски фондови, со оправдување дека имаат недостатокот на тргување со хипотекарните хартии од вредност. Пазарот на обврзници беше запленет. 

9 август 2007 година го означи почетокот на најдолготрајното економско нарушување од Втората светска војна. Тогашниот претседател на федералните резерви, на тоа предвидуваше само неколку месеци порано. Сепак, малкумина го ценеа обемот на катастрофата која ќе се одвива во текот на следните 18 месеци.

Американскиот хипотекарен пазар беше полн со заеми што нема да се вратат, инвеститорите и финансиските институции насекаде плаќаа високи цени за високо оценети хартии од вредност, кои всушност беа многу ризични.

Десет години подоцна, јасно е дека овие грешки предизвикаа криза која во 2008 година го потресе светот, со што се повлече „Беар Стернс Кос" и „Леман брадерс холдингс инк.", принудувајќи го спасувањето на 182 милијарди американски долари од Американската интернационална група Inc. 

Економијата растеше со речиси 4%. Вол Стрит почна да се бори на 9 август со прекин на ликвидноста во тргувањето со ризични хартии од вредност, што може да се реши со постојани инфузии на пари од централната банка.

Вол Стрит имаше сеопфатна криза на доверба, во финансискиот свет. 

Можеби ќе ве интересира

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани