22 Август, 2019
0.0201

„Африканска свинска чума“ ја „демне“ Македонија. АХВ уверува дека во земјава нема заболен добиток

Објавено во: Агробизнис 24 Јули, 2019

Последните неколку денови во соседна Бугарија се уништуваат свињите во местата каде што добитокот е заразен со болеста „ африканска свинска чума“. Од Агенцијата за храна и ветеринарство уверуваат дека во Македонија нема африканска свинска чума. Но, исто така од агенцијата потенцираат дека се превземаат и потребните безбедносни мерки.

АХВ ги предупредува граѓаните кои патуваат да не внесуваат во Македонија храна од животинско потекло, а за сточарите апелираат свињите да не ги одгледуваат на отворено.

Агенцијата за поголема безбедност воведе и забрана за увоз. Поради сезоната на годинишни одмори и почести патувања надвор од државата, АХВ бара од Царинската управа да прави поголеми контроли на багажот на патниците.

Болеста „африканска свинска чума“ е проширена и во Романија, но и во други држави од Источна Европа. Болеста не е опасна за луѓето, но го уништува добитокот.

Можеби ќе ве интересира

На кое дереџе е македонскиот земјоделец со цените на зеленчукот и овошјето?

На кое дереџе е македонскиот земјоделец со цените на зеленчукот и овошјето?

Нема договор за откупната цена на грозјето: Лозарите и винариите не се на иста фреквенција

Нема договор за откупната цена на грозјето: Лозарите и винариите не се на иста фреквенција

Димковски: Денеска се исплатија 106 милиони денари за интервентната мерка за индустриско јаболко

Димковски: Денеска се исплатија 106 милиони денари за интервентната мерка за индустриско јаболко