19 Мај, 2021
0.0197

Акционери во „Реплек“ направија корпоративен преседан во 25 годишната историја на тргување

Објавено во: Економија 12 Април, 2021

Акцијата на фармацевтската компанија „Реплек“ очигледно дека влегува во фокус на инвеститорската јавност. По објавата на „Фактор“ дека мнозинството од присутните акционери не гласале доверба за органите на управување, берзата го замрзна па потоа го одобри тргувањето со таа дивидендоносна акцијаПетокот беше рекорден трговски ден за акцијата на „Реплек“ од аспект на истргуваната количина акции. Истргувани беа 54 акции со право на глас што претставува рекордна истргувана количина за еден ден во период една трговска година. Во ценовна маргина од 99.000 до 99.500 во шест трансакции беше направен промет од 90.000 евра за 0,2 отсто од сите акции во „Реплек“.

Овој настан отвара можност во периодот што следи до 22 април (за кога е закажано продолжување на собранието на точките гласање за одобрување на работа на органите за управување) акцијата на „Реплек“ да стане „хот спот“ на берзанскиот тикер.
Особено затоа што веќе настана корпоративен преседан кој покажа дека на акционерско собрание можат да се случат и непредвидливи и возбудливи работи како што е негласање доверба без претходна најава.

Поларизација во акционерската сруктура постои и битката против Туџарови ја предводи двоецот големи малцински акционери Пецовски (заедно контролираат 17,7 отсто од акциите)  со, како што дознаваме, силна поддршка на „Сава пензиски фонд“ (друштвото кое управува со пензиски фондови кои поседуваат 6,4 отсто од акциите во „Реплек“). За поддршка ќе одлучат мнозинството од 250 акционери домашни физички лица кои поседуваат повеќе од 44 отсто од акциите, а од кои , се чини, дека поголем дел го симпатизираат тандемот Пецовски со поддршка од друштвото за управување со фондови „Сава пензиско друштво“.

Р.Ф.

Читајте уште:

Драма околу Реплек: Во одлуките од акционерското собрание испарија тие за неизгаласување доверба кон менаџментот

Детали: Што ја пукна тиквата во Реплек


Можеби ќе ве интересира

ССМ бара задолжително платено отсуство за работниците на денот на вакцинацијата

ССМ бара задолжително платено отсуство за работниците на денот на вакцинацијата

Анѓушев демантира дека е поврзан со увоз или користење на токсични масла

Анѓушев демантира дека е поврзан со увоз или користење на токсични масла

Ќе се направи супер анализа за македонското брашно кое е вратено од Косово

Ќе се направи супер анализа за македонското брашно кое е вратено од Косово

Промени во врвот на Европа: Кој седи во директорските фотелји на фабриката за чоколади и вафли

Промени во врвот на Европа: Кој седи во директорските фотелји на фабриката за чоколади и вафли

Бектеши вели дека инспекторатот предводен од Стојко Пауновски не го контролирал независно квалитетот на горивото

Бектеши вели дека инспекторатот предводен од Стојко Пауновски не го контролирал независно квалитетот на горивото

ОД ПРВИОТ ПОВИК ВЛАДАТА НЕ ОДБРА НИ ЕДЕН, А РАСПИША НОВ ОГЛАС ЗА СТРАТЕШКИ ПРОЕКТИ - кој ќе вложи 100 или 150 милиони евра во земјава и во што

ОД ПРВИОТ ПОВИК ВЛАДАТА НЕ ОДБРА НИ ЕДЕН, А РАСПИША НОВ ОГЛАС ЗА СТРАТЕШКИ ПРОЕКТИ - кој ќе вложи 100 или 150 милиони евра во земјава и во што

Следните денови точиме горива по овие цени

Следните денови точиме горива по овие цени

Лани 10 милиони евра повеќе потрошени за лекови во болниците и поликлиниките

Лани 10 милиони евра повеќе потрошени за лекови во болниците и поликлиниките

Бизнисот со самопослуги во корона криза порасна до 170 милиони евра! Кои се најголемите ланци супермаркети?

Бизнисот со самопослуги во корона криза порасна до 170 милиони евра! Кои се најголемите ланци супермаркети?