07 Август, 2020
0.0378

АКО ИМАТЕ „СРЕЌА“ ДА ВЕ ПРОВЕРУВААТ, РЕЗУЛТАТИТЕ ЌЕ ГИ ЧЕКАТЕ ИЗОЛИРАНИ ВО АПАРТМАН - познати правилата за влез во Грција

Објавено во: Балкан 29 Јуни, 2020

Грција ги објави протоколите, односно правилата кои ќе мора да ги почитуваат патниците што ќе пристигнат во нивната држава. 

Ова е протоколот за пристигнување на копнените граници.

Инаку, овој протокол сигурно најмногу ќе ги интересира нашите граѓани, доколку соседна Грција ни дозволи влез во нивната држава. 

Пристигнување на лица на контролниот пункт. Сите лица што влегуваат во земјата мора да приложат пополнет образец за лоцирање на патници (ПЛФ) по нивното пристигнување.

Пасошот и царинската контрола се вршат и уникатниот брз одговор на секое пристигнато лице се проверува на екранот на нивниот мобилен телефон или на печатената форма со нивниот QR код.

Во зависност од нивниот код, лицата што пристигнале или се насочуваат од страна на безбедносните лица во пределот за скрининг, или им е дозволено да го продолжат патувањето до нивната крајна дестинација во земјата. Тие тогаш примаат инструкции од граничниот персонал, особено во врска со потребната акција во случај на развој на симптоми на респираторна инфекција. Во тој случај тие веднаш мора да се јават во Центарот за операции на Националната организација за јавно здравје. Ако пристигнатите лица планираат да престојуваат на повеќе места во Грција, тие мора да го пријават тоа и да ги пријават почетната дестинација и местата каде што ќе престојуваат за следните 7 дена. Мобилни здравствени единици ќе работат деноноќно на граничните премини на копнените територии.

Додека резултатите од скринингот не станат достапни, пристигнатите лица кои се тестираат за новиот коронавирус САРС-КоВ-2 се должни да се изолираат на адресата на нивната крајна дестинација, како што е објавено на формуларот за патнички локатори (ПЛФ). Нивните податоци се внесуваат во системот за информации, кој е поврзан со регистарот КОВИД за да се олесни контакт во случај некој да биде позитивен. По завршувањето на скринингот, тие влегуваат во земјата и добиваат упатства за самоизолација сè додека не бидат објавени резултатите од нивното скрининг.

Сите патници мора да ги следат сите неопходни превентивни мерки за хигиена (употреба на маски и физичко, односно социјално растојание).

Можеби ќе ве интересира

СТРАВИЧНА СЦЕНА НА ТРЕНИНГ - Прва информација од што починал младиот кошаркар Оџо

СТРАВИЧНА СЦЕНА НА ТРЕНИНГ - Прва информација од што починал младиот кошаркар Оџо

(ВИДЕО) ВОЗ ИЗЛЕТА ОД ШИНИТЕ - паднала карпа на пругата

(ВИДЕО) ВОЗ ИЗЛЕТА ОД ШИНИТЕ - паднала карпа на пругата

ГРЦИЈА ВОВЕДЕ ДОПОЛНИТЕЛНИ РЕСТРИКЦИИ: Нема влегување на Eвзони од 23 до 7 часот

ГРЦИЈА ВОВЕДЕ ДОПОЛНИТЕЛНИ РЕСТРИКЦИИ: Нема влегување на Eвзони од 23 до 7 часот

ЦРНА ГОРА ПОВТОРНО НЕ ЈА СТАВИ МАКЕДОНИЈА НА СПИСОКОТ: Листата ја прошири уште за 10 земји

ЦРНА ГОРА ПОВТОРНО НЕ ЈА СТАВИ МАКЕДОНИЈА НА СПИСОКОТ: Листата ја прошири уште за 10 земји

На 52 години почина Исидора Бјелица

На 52 години почина Исидора Бјелица

(ФОТО И ВИДЕО) ПОПЛАВИ, ОШТЕТЕНИ КУЌИ И ВОЗИЛА - страшно невреме во Хрватска

(ФОТО И ВИДЕО) ПОПЛАВИ, ОШТЕТЕНИ КУЌИ И ВОЗИЛА - страшно невреме во Хрватска

(ВИДЕО) Ветер во Хрватска корнеше дрвја и носеше покриви

(ВИДЕО) Ветер во Хрватска корнеше дрвја и носеше покриви

(ВИДЕО) БОШЊАЦИТЕ РЕАГИРАА, СРПСКАТА ВОЈСКА ГО ОТСТРАНИ: Aлбанско знаме се вееше во Санџак

(ВИДЕО) БОШЊАЦИТЕ РЕАГИРАА, СРПСКАТА ВОЈСКА ГО ОТСТРАНИ: Aлбанско знаме се вееше во Санџак

(ВИДЕО) ГРAД СО ГОЛЕМИНА НА ОРЕВ: Невреме во три хрватски градови

(ВИДЕО) ГРAД СО ГОЛЕМИНА НА ОРЕВ: Невреме во три хрватски градови